silnia i funkcja wykładnicza
Render: help jutro kolo a ja mam problemy rodem z liceum:
(3n)/(n+3)! − (3n−1)/(n+2)!
19 cze 21:04
Render: (3n)/(n+3)! − (3(n−1))/(n+2)! raczej w ten sposob, w tym drugim ma byc 3(n−1)
19 cze 21:09
Jakub: | 3n | | 3n−1 | |
| − |
| = |
| (n+3)! | | (n+2)! | |
| 3n | | 3n−1 | |
| − |
| = |
| (n+2)!*(n+3) | | (n+2)! | |
| 3*3n−1 | | 3n−1 | |
| − |
| = |
| (n+2)!*(n+3) | | (n+2)! | |
| 3n−1 | | 3 | |
| * ( |
| − 1} = |
| (n+2)! | | n+3 | |
| 3n−1 | | 3 | | n+3 | |
| * ( |
| − |
| ) = |
| (n+2)! | | n+3 | | n+3 | |
Ale o co w zasadzie chodzi w tym zadaniu. Jedyne co mi przyszło do głowy to uprościć.
19 cze 21:38
Render: obliczyc monotonicznosc
19 cze 21:41
Render: an = 3n−1 / (n+2)!
tam jet 3 do potegi n−1 ale pewnie zle to wyswietli
i obliczyc monotonicznosc tego ciagu
19 cze 21:42
Jakub: Popatrz po lewej stronie tam gdzie piszesz. Aby się wyświetliło musisz wziąć n−1 w klamry
a
n = 3
n−1 / (n+2)!
| | 3n−1 | |
Aby zrobić ułamek |
| "Kliknij po więcej przykładów" |
| | (n+2)! | |
No dobra a teraz zadanie.
| | −n*3n−1 | |
an+1 − an = |
| |
| | (n+3)! | |
To już policzyłem
Jak widać wynik jest mniejszy od zera dla każdej liczby naturalnej n
Oznacza to, że ciąg jest malejący
19 cze 21:49
Render: : ) dziekuje, ciezko bylo mi uproscic, jeszcze jedno pytanie:
a
n = 2*3
n−1
liczac wychodzi:
2*3
n − 2*3
n−1 =
2*3*3
n−1−2*3
n−1=
2*3
n−1)(3−1) =
2*3
n−1(2) = 4*3
n−1 
jeśli tak to nie można określić czy ciąg jest malejący czy rosnąc bo jest zmienny dla każdego
następnego n. Czy dobrze robię?
19 cze 21:57
Render: pomyliłem podkreslenie z ptaszkiem potegi ...

przepraszam za bład − ale chyba wiadomo o co chodzi.. : )
19 cze 21:58
Miś:
an+1 − an = 2*3n +1 −1 − 2*3n*13= 2*3n − 23*3n=
3n( 2 − 23)=
= 3n* 43 >0 bo 3n >0 i 43.>0
ciąg jest rosnący.
19 cze 22:04
Miś: To samo jest w Twoich obliczeniach:
= 4*3n−1 = 4*3n*13 = 3n*(43)
więc ciąg jest rosnący !
19 cze 22:12
Jakub: Racja!
Witaj Misiu
19 cze 22:16
Miś: Witaj Jakubie

Nudy, nudy..... jak ja to przeżyję
19 cze 22:17
Jakub: Niestety. Po 11 czerwca oglądalność strony spadła czterokrotnie. To widać też na forum.
Najbliższy skok odwiedzin przewidziany po 17 sierpnia. Zdaje się pod koniec sierpnia jest
matura poprawkowa z matematyki. Do starej oglądalności strona wróci we wrześniu. Piszę to na
podstawie ubiegłego roku. Tylko, że w tym roku może być lepiej, bo generalnie było więcej
odwiedzających, więc w wakacje też pewnie będzie. Zobaczymy.
19 cze 22:34
Render: Jak się z Tobą Kuba skontaktować?
19 cze 22:46
Jakub: Pisz na maila
jakub[małpka]matematyka.pisz.pl
19 cze 22:51