Równanie
Rimi: Witam

czy mógłby mi ktoś pomóc z tym zadaniem

nie wiem jak sie za nie wziąć

3
2x−2 − 2*3
x+2 − 27=0
3 lut 18:32
Basia:
| | 1 | |
32x−2 = 32x*3−2 = |
| *(3x)2 |
| | 9 | |
2*3
x+2 = 2*3
x*3
2 = 18*3
x
i masz
19*(3
x)
2 − 18*3
x − 27 = 0
podstaw
t = 3
x ≥ 0
i rozwiąż rółnanie
19t
2 − 18t − 27 = 0
3 lut 18:36
Rimi: Rozwiązałem równanie i Δ wyszła mi 4
√21
x1≈−1,49
x2≈ 163,49
jak podstawiam za x
to nie chce mi wyjść o z równania głównego
Coś źle robie czy jak

Może ktoś sprawdzić
3 lut 20:21
Dominik: dobrze przepisane to rownanie?
3 lut 20:34