rachunek prawdopodobieństwa
POMOCY :o: Ile jest liczb pięciocyfrowych, w których zapisie występują tylko cyfry:
a) 1, 2
b) 0, 1
c) 0, 1, 2
d) 0, 1, 2, 3
prooosze napisać rozwiązanie.. bo nie moge tego pojąć...
3 lut 18:18
Mila: a)
cyfry:1,2
(x x x x x) ciąg pięciowyrazowy
1 cyfra na 2 sposoby,
2 cyfra na 2 sposoby,
3 cyfra na 2 sposoby,
4 cyfra na 2 sposoby,
5 cyfra na 2 sposoby,
Czyli 25=32
b) tu jest gorzej, zero nie wystąpi na pierwszym miejscu
(0,1)
1*2*2*2*2=24=16 liczb (10000,11000,10100,itd
c)(0,1,2)
Tak samo, 0 nie wystąpi na I miejscu
2*3*3*3*3=2*81=
następne zrób sama
4 lut 00:30