znajdź moc zbioru
kira: znajdź moc zbioru:
a) A={X⊂Z: 3≤|X|≤5}
b) B={T⊂R2: T jest trójkątem}
3 lut 18:09
Basia:
ad (b) oczywiście continuum czyli nieprzeliczalny
(o ile dobrze rozumiem zapis)
ad (a)
rozwiązujesz układ nierówności:
|x| ≥ 3
i
|x|≤5
( x≥3 ∨ x≤ −3) ∧ ( −5 ≤ x ≤ 5)
czyli masz
[(−∞;−3>∪<3;+∞)]∩<−5;5> = <−5;−3>∪<3;5>
no to policz sobie ile tam jest liczb całkowitych
3 lut 18:15
Basia:
ale w (a) chyba powinno być coś innego
napisałaś X⊂Z czyli X jest zbiorem
to co oznacza zapis 3 ≤ |X| ≤ 5 ?
|X| to moc zbioru X ?
czyli chodzi o wszystkie podzbiory zbioru liczb całkowitych trzy, cztero lub pięcioelementowe ?
3 lut 18:20
kira: właśnie chodzi o to drugie
4 lut 21:02
jam: W a są zbiory 3,4 i 5 elementowe. Suma przekształceń funkcji (jakieś tam A1, A2, A3), z której
każdy jest mocy aleph daje aleph
12 lut 12:40