Blagam o pomoc
Paula: Odcinek drogi o długości 1800 metra wznosi się pod kątem 4 stopnie 36 '. Jaka jest różnica
poziomów początku i końca tego odcinka drogi.
19 cze 20:48
Render: sin (4stopnie36') = x/1800
gdzie x to róznica
19 cze 21:06
Paula: nie rozumiem ale co dalej z tym zrobić?
19 cze 21:13
Paula: z skąd mam wziąć wartość 4 stopnie 36 '?
19 cze 21:16
Miś:
x= 1800 *sin4o36'
sin4o36' ≈ 0,08 (odczytaj z tablic funkcji trygonom)
x = 1800*0,08
więc x ≈ 144 m
19 cze 21:23
19 cze 21:26
Jakub: Łał ludzie już korzystają z wolframalpha. Nie sądziłem, że to się tak szybko spopularyzuje w
Polsce.
Ta możliwość podawania bezpośrednich linków do obliczeń, wykresów jest super.
19 cze 21:30
Render: Nom, ciekawe narzędzie, choć jeszcze jednak mało popularne ; )
19 cze 21:33