Równania wielomianowe
pawel95: Witam ! Mam pewien problem,nie wiem jak zabrać się za rozwiązanie takiego równania
wielomianowego: (x
2−5x+7)
2 − (x−2)(x−3) = 1 . Zacząłem od przeniesienia jedynki na lewą
stronę i mam :
(x
2−5x+7)
2 − (x−2)(x−3) − 1 = 0
Potem chciałem wymnożyć (x−2)(x−3) dobry pomysł? Jeśli tak to najpierw wymnożyć (x−2)(x−3),a
dopiero potem zmienić znaki ,z uwagi na minus przed nawiasem?
Bardzo proszę o pomoc z tym zadaniem
3 lut 18:06
Dominik: dokladnie tak − najpierw wymnazamy i wynik zapisujemy w nawiasie poprzedzonym minusem. potem
mozna go opuscic odwracajac wszystkie znaki. dalej trzebaby podniesc pierwszy nawias do
kwadratu i poredukowac wyrazy podobne.
3 lut 18:08
pawel95: Jeśli możesz to zobaczy czy coś nie pomieszałem

(x
2−5x+7)
2 − (x
2−3x−2x+6) − 1 = 0
Pierwszy nawias do
2
(x
4 − 25x
2 + 49) − x
2 + 5x − 6 − 1 = 0
3 lut 18:18
pigor: ... , otóż, widzę to np. tak:
(x2−5x+7)2− (x−2)(x−3)= 1 ⇔ (x
2−5x+6+1)
2− (x−2)(x−3)= 1 ⇔
⇔ [(x−2)(x−3)+1]
2− (x−2)(x−3)= 1 ⇔ [(x−2)(x−3)]
2+2(x−2)(x−3)+1 −(x−2)(x−3)−1= 0 ⇔
⇔ [(x−2)(x−3)]
2+(x−2)(x−3)= 0 ⇔ (x−2)(x−3) [(x−2)(x−3)+1]= 0 ⇔
⇔ (x−2)(x−3) (x
2−5x+6+1)= 0 ⇔ (x−2)(x−3) (x
2−5x+7)= 0 ⇔ (x−2)(x−3)= 0 ⇔
⇔
x=2 lub
x=3 ⇔
x∊{2,3}
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
no ale jak kończyłem ten sposób zauważyłem, że można
krócej inaczej :
(x2−5x+7)2− (x−2)(x−3)= 1 ⇔ (x
2−5x+7)
2− (x
2−5x+6)−1= 0 ⇔
⇔ (x
2−5x+7)
2− x
2+5x−6−1= 0 ⇔ (x
2−5x+7)
2− (x
2−5x+7)= 0 / : (x
2−5x+7)>0 , bo
a>0 i Δ<0 ⇒ x
2−5x+6=0 ⇔ (x−2)(x−3)=0 ⇔
x∊{2,3} . ...
3 lut 18:35
pawel95: Dzięki wielkie wszystkim za pomoc z tym zadaniem
3 lut 18:41