Olimpiada AGH
Kamcio :): Dzisiaj odbył się II Etap olimpiady o diamentowy indeks AGH wrzucam zadania jakby ktoś chciał
się pobawić:
Po 10 pkt:
1) Rozwiąż równanie (5
√2−7)
x−1=(5
√2+7)
3x
2)Jedna z krawędzi bocznych ostrosłupa jest prostopadła do jego podstawy, będącej prostokątem o
bokach długości 5cm i 12cm. Najdłuższa krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy
pod kątem 60
0. Oblicz pole powierzchni bocznej ostrosłupa.
3) Wyznacz dziedzinę funkcji określonej wzorem
f(x)=
√log1π(2x−1)−log1π(5−3x)
4) Oblicz granicę ciągu (a
n) gdzie
Zadania po 20pkt:
5)Wykaż , że (2n+2)−cyfrowa liczba 11....122.....25 (jedynek jest n, dwójek n+1 a piątka jedna)
jest kwadratem liczby naturalnej (dla dowolnego n)
6) Dane są punkty A=(−5,0) B=(−3,−4) C=(3,4) M=(7,1). Z punktu M poprowadzono styczne k i l do
okręgu opisanego na trójkacie ABC. Oblicz pole trójkąta KLM , gdzie K i L są punktami
styczności prostych k i l z okręgiem.
7)Rzucamy monetą n razy (n≥2). Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A:reszka wypadła dokładnie k razy;
B: Reszka wypadła więcej razy niż orzeł;
C: przynajmniej dwa razy pod rząd moneta upadła tą samą stroną
Miłego rozwiązywania, moim zdaniem zadania były trudne jak na poziom tej olimpiady, aczkolwiek
dało się większość z nich zrobić
3 lut 17:57
3: poprawka: podstawą logarytmu było (π −1).

pzdr
3 lut 19:07
Prośba : Mógłby ktoś rozwiązać zadanie 5?
3 lut 19:41
Kamcio :): π−1 na 100%, w mojej sali padło takie pytanie i odpowiedź członka komisji była π−1
3 lut 22:28
Kamcio :): Ja zrobiłem tak:
5)
Liczbę tą możemy zapisać w systemie dziesiętnym w postaci:
10
2n+2+10
2n+1+...+10
n+2+2(10
n+1+10
n+...+10)+5= (ze wzoru na sumę ciągu
geometrycznego) =
| | 1−10n | | 1−10n+1 | | 102n+2−10n+2+2*10n+2+25 | |
10n+2* |
| +2*10 |
| +5= |
| = |
| | 1−10 | | 1−10 | | 9 | |
| | 102(n+1)+10*10n+1+25 | | 10n+1+5 | |
|
| =( |
| )2 |
| | 9 | | 3 | |
Widzimy teraz że dana liczba jest kwadratem pewnej liczby, teraz tylko wystarczy dowieść że ten
ułamek w nawiasie jest naturalny, czyli że licznik dzieli się przez 3. Jak wiemy z cech
podzielności przez 3 liczba dzieli się przez 3, jeżeli suma jej cyfr dzieli się przez 3. W
liczniku mamy liczbę postaci 100...05
Widzimy że suma jej cyfr wynosi 6 dla dowolnego n, 3|6, a więc dana liczba jest kwadratem
pewnej liczby naturalnej
c.n.w
3 lut 22:38
lelol: małuża
4 lut 20:04
oti: kiedy będą wyniki ? wie ktoś może ?
5 lut 19:52
Kamcio :): prawdopodobnie w ciągu około 2−3 tygodni
5 lut 20:31
Nienor: Widziałam was, jak szukałam sali

Przynajmniej tych co mieli w A4, nie wiem czy wszyscy tam
mieli

Więc pierwsze:
| | 1 | | 5√2−7 | |
(5√2+7)−1= |
| = |
| =5√2−7
|
| | 5√2+7 | | 2*25−49 | |
Z:5
√2−7=t
t
x−1=t
−3x
x−1=−3x (bo t
x jest funkcją różnowartościową)
4x=1
5 lut 22:26
Nienor:

Skąd się wzięła 13, tłumaczyć chyba nie muszę
x
2=(13
√3)
2+5
2=507+25=532 x=2
√133
y
2=(13
√3)
2+12
2=507+144=651 y=
√651
Trójkąt z 5 i y jest prostokątny: 26
2=676 y
2+5
2=651+25=676
Trójkąt z 12 i x jest prostokątny: 144+x
2=144+532=676
| | 1 | | 1 | |
Pb= |
| (5y+5x+12y+12x)= |
| (60√651+120√133=30√651+60√133 |
| | 2 | | 2 | |
5 lut 22:43
Nienor: 1.
| | 1 | |
log1π(2x−1)−log |
| (5−3x)≥0
|
| | π | |
| 2x−1 | | 1 | |
| ≤1, bo |
| <1, więc funkcja log1πx jest malejąca
|
| −3x+5 | | π | |
(5x−6)(−3x+5)≤0
2x−1≠1 ⇔ x≠1
Zsumować wszystkie wyniki:
5 lut 22:54
Nienor: licznik suma ciągu arytmetycznego o pierwszym wyrazie 3 i różnicy 3
| | 1 | | 1 | | 3 | | 3 | |
Sn= |
| (3+3+3(n−1))n= |
| (3+3n)n= |
| n2+ |
| n
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 32n2+32n | | 32+32n | |
lim |
| =lim |
|
|
| | 4n2+8n+1 | | 4+8n+1n2 | |
5 lut 22:59
poeta: weszłam tutaj przez przypadek ale stwierdzam ze wasza wiedza jest ogromna

ale nie popadajcie
w zaszczytach tylko róbcie dalej to co lubicie, i skromność sie przy tym też opłaci a swiat
czeka na was otworem
5 lut 23:11
Mila:
Świat nas wynagrodzi "magicznym domem" . Kto dzisiaj ceni wiedzę? I co nam ta wiedza da?
5 lut 23:16
poeta: satysfakcje ... to też dużo

ja bardzo cenie wiedze, choć z przykrością stwierdzam, że ludzie sie jej wypieraja twierdzac ze
nic nie umieją,

każdy przecież coś umie, a to już jakaś wiedza.

im wieksza, tym wieksza
satysfakcja. lecz trzeba pamietac o waznych słowach " wiem, że nic nie wiem "
6 lut 00:16
poeta: Jeśli istnieje na świecie człowiek,który ma najwiekszy iloraz inteligencji to trzeba z
przykroscia stwierdzic , myslac filozoficznie, że i tak nic nie umie. Nic a jednak coś, coś a
jednak nic .... przepraszam za te wywody moje, ale o tej porze nuruja mnie tematy
egzystencjonalne
6 lut 00:20