Znajdź miary kątów trójkąta ograniczonego osią x, prostą y = -x + 5 oraz prostą
Michał : Znajdź miary kątów trójkąta ograniczonego osią x, prostą y = −x + 5 oraz prostą y = √3x +7.
Jaką metodą można to zrobić?
3 lut 17:55
3 lut 17:55
pigor: ... np. tak :
z równania y=−x+5 masz
tgα= −1 ⇒ α=135
o ⇒ 180
o−135
o=
45o − jeden z kątów Δ ;
z równania y=
√3x+7 masz
tgβ=
√3 ⇒
β=60o − drugi szukany kąt Δ , więc
γ=180
o−(45
o+60
o)=
75o − trzeci szukany kąt Δ i to tyle . ...
3 lut 18:04
Michał : Idąc tym tropem mamy tylko jeden kąt u góry:
tgγ = | −1 − √3 / 1 − √3 | = 1 + √3 / 1 + √3
Przy okazji, nie zrobiłem błędu w wyprowadzaniu z wartości bezwzględnej?
3 lut 18:04
Michał : @pigor − w jaki sposób wyciągnąłeś tangens z pierwszej funkcji?
3 lut 18:17
Michał : Już rozumiem, dzięki za pomoc!
3 lut 18:34