matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz
Vader:
−x
6
+x
5
+x
4
=0
3 lut 17:48
Basia:
wyłącz x
4
przed nawias
3 lut 17:51
Natka:
−x
4
(x
2
−x−1)=0 −x
4
=0 ⇒ x=0 x
2
−x−1 Δ=1+4=5
√
Δ
=
√
5
x
1
=
1−
√
5
2
x
2
=
1+
√
5
2
3 lut 17:57
Vader:
dzięki
3 lut 17:58