Znajdź różnice
muuuu: Wytłumaczy mi ktoś takie równianie:
x−y=2√3+5−(3√3−1)=2√3+5−3√3+1=6−√3 (wynik ma być w takiej postaci)
Jak z 2√3+5−3√3+1 wyszedł wynik 6−√3 ?
Podobnie mam dylemat tutaj:
x*y=(2√3+5)*(3√3−1)=18−2√3+15√3−5=13+13√3
Jakim sposobem doszło to do postaci takiej: 18−2√3+15√3−5 ? Jakie działania są
poprzedzające?
3 lut 17:40
Aga1.: 5+1=6, a
2√3−3√3=−1√3=−√3, bo 2−3=−1, pierwiastek spisujemy bez zmian.
3 lut 17:43
Aga1.: 2√3*3√3=(2*3)*(√3*√3)=6*3=18.
2√3*(−1)=−2√3
5*3√3=+15√3
5*(−1)=−5
3 lut 17:45
muuuu: @Aga1
5+1=6 − OK
tylko co z liczbami 2 oraz 1?
3 lut 17:46
Natka: Jeżeli chodzi o pierwszy przykład:
2√3+5−3√3+1 = −√3+6= 6−√3
zobacz: 2√3−3√3= −√3
5+1=6
3 lut 17:46
muuuu: Pierwsze działanie:
x−y=2√3+5−(3√3−1)=2√3+5−3√3+1= −√3+6

−√3 ok pierwiastek przepisujemy, ale 6? Co dodajemy, co
odejmujemy właściwie?
3 lut 17:55
Natka: 6 to jest wynik dodawania 5 i 1, czyli liczb przy których nie ma pierwiastków
3 lut 18:07
muuuu: Ok, dzieki wielkie zrozumialem.
3 lut 18:15