Oblicz granicę
Natka: Oblicz lim x,y→∞
cos(x−y)−cos(x+y)xsin3y
Proszę o pomoc i wyjaśnienie, jutro mam koło
3 lut 17:38
Basia:
(x,y) → (+∞,+∞)
czy jakoś inaczej ?
3 lut 17:53
Mila: Najpierw przekształć licznik, skorzystaj z różnicy cosinusów.
Potem zobacz, co na ten temat było na wykładzie, może coś znajdziesz.
3 lut 17:58
Natka: tak
3 lut 17:58
Basia:
no to masz
| | −2sinx−y+x+y2sinx−y−x−y2 | |
... = |
| = |
| | xsin3y | |
| −2sinx*sin(−y) | | 2sinx*siny | |
| = |
| = |
| xsin3y | | xsin3y | |
| | sinx | | siny | | 3y | | 1 | |
2* |
| * |
| *y* |
| * |
| = |
| | x | | y | | sin3y | | 3y | |
| | sinx | | siny | | 3y | | 1 | |
2* |
| * |
| * |
| * |
| = |
| | x | | y | | sin3y | | 3 | |
| 2 | | sinx | | siny | | 3y | |
| * |
| * |
| * |
| → ................... |
| 3 | | x | | y | | sin3y | |
już powinnaś wiedzieć
3 lut 18:07
Natka: Już wszystko wiem, dzięki wielkie
3 lut 18:10