Granica ciągu definicja
Magdaa: Jak wykazać z definicji, że liczba jest granicą ciągu?
| 7n5 + 3n2 | |
| = 7 |
| n5 + n2 − 18 | |
Znam definicję
∀ε>0 ∃N<n |an − g| < ε
Ale jak to wykazać? Jak podstawiam 7 zamiast g i to wyrażenie za an, wyliczam to nie wiem co
potem z tym zrobić.
3 lut 17:24
Aga1.: Rozwiąż nierówność względem n.
3 lut 17:35
szopenak: z pomocą kalkulatora naukowego.., wyszło mi że an będa mniejsze niż jakiś bardzo mały ∊
dla n>4... A wiec większośc punktów an , leży w pasie epsilonowym. Nie wiem czy to dobrze
zrobiłem
3 lut 17:53
Magdaa: Wychodzi m coś takiego
εn5 − εn2 + 4n2 < −18ε − 126
I nie wiem co z tym mam teraz zrobić, wyznaczyć n? Ale jak?
3 lut 20:51
Magdaa: Proszę o odpowiedź
3 lut 21:18
Magdaa: Proszę
3 lut 21:48
Godzio:
| 4n2 | | 4n2 | |
| ≤ |
| dla n ≥ 5 |
| n5 + n2 − 18 | | n5 | |
| 4n2 | | 4 | |
| = |
| < ε ⇒ n = 3√4/ε |
| n5 | | n3 | |
Niech N = max{5,
3√4/ε}
3 lut 21:52