geometria analityczna
Marcin: Dane są trzy punkty A, B, C będące wierzchołkami trójkąta. Wiedząc, że A=(1,−2); B=(2;4);
C=(0;3) znaleźć kąt między środkowymi tego trójkąta poprowadzonymi z wierzchołków A i C.
3 lut 17:24
Marcin: Obliczyłem środkowe boków AB i BC stąd otrzymałem D=(1,5; 1) E=(1; 3,5)
Obliczyłem też długości odcinków AE i otrzymałem 5,5 oraz CD i otrzymałem 2,5 i dalej nie wiem
co ma zrobić…te odcinki przecinają się w jednym punkcie i co dalej?
3 lut 17:24
Skipper:
... długości odcinków nie potrzebujesz ...−

Napisz równania prostych zawierających te środkowe a potem do wzoru na kąt
między prostymi
3 lut 17:44
Marcin: Ok. Dzięki spróbuje tak zrobić
3 lut 17:46
pigor: ... lub jak miałeś wektory itp.z nimi związane rzeczy , to oblicz
wektory CD
→ i AE
→ ; ich iloczyn skalarny ; ich długości i skorzystaj ze wzoru na iloczyn
skalarny , skąd obliczysz cosinus między tymi wektorami , a więc i szukany kąt . ...
3 lut 17:49
Marcin: Dzięki za pomoc

udało mi się rozwiązać
3 lut 18:11