Oblicz granicę funkcji
terefere:
| | 1 | | arcsin(1−2x) | | arcsin(1−2x) | |
lim x−> |
| |
| = |
| = |
| | 2 | | 4x2−1 | | (2x−1)(2x+1) | |
| | −arcsin(2x−1) | | −arcsin | |
|
| = |
| |
| | (2x−1)(2x+1) | | 2x+1 | |
No i po podstawieniu 1/2 na dole wychodzi 2..a na gorze powinno −1, tylko niech mi ktos
wytlumaczy co to jest −arcsin..to jest rowne −1? no wiem ze arc sin to funkcja odwrotna do sin
ale to mi duzo nie mowi
3 lut 17:14
heuhuehue: granica wychodzi −12
wykorzystaj regule de'hospitala
aha i nie mozesz tak skracac
3 lut 17:57