Stosując metodę grupowania wyrazów, rozłóż wielomian W na czynniki, gdy:
Roksana: Pomocy, proooooszę ! z góry dziękuję ! ; )
a) W(x)=x5−2x3−x2+2
b) W(x)=x5+x4+x3+x2−2x−2
c) W(x)=x6+x5−8x3−8x2
3 lut 17:04
Skipper:
... nie potrafisz wyłączać przed nawias? −
3 lut 17:06
Roksana: ja wiem, żenada ale kompletnie wyleciało mi to z głowy ; /
3 lut 17:07
Dominik: a) W(x) = x2(x3 − 1) − 2(x3 − 1) = (x3 − 1)(x2 − 2) dokoncz ze wzorow skroconego mnozenia
b) W(x) = x4(x + 1) + x2(x + 1) − 2(x + 1) = (x + 1)(x4 + x2 − 2) tu nie mam pomyslu
c) W(x) = x5(x + 1) − 8x2(x + 1) = (x + 1)(x5 − 8x2) = (x + 1)x2(x3 − 8) dokoncz ze
wzorow skroconego mnozenia
3 lut 17:16
Roksana: dziękuję

: )))
3 lut 17:18