ciagi
MałaMi: Trzy poczatkowe wyrazy ciagu (a
n) sa pierwiastkami wielomianu :
| | S5 | | 32 | |
W(x)= x3 + px2 +tx +8. Oblicz p i t, wiedząc, że |
| = |
| , |
| | S10 | | 31 | |
gdzie S
n oznacza sume n poczatkowych wyrazow ciagu.
Jak to zrobic

?
3 lut 16:51
Basia: a nie jest tam napisane jakiego ciągu ?
3 lut 16:55
MałaMi: ciagu geometrycznego
3 lut 17:02
Basia:
| | 1−qn | |
no to w ciągu geometrycznym Sn = a1* |
| |
| | 1−q | |
| S5 | | 1−q5 | | 1−q5 | | 1 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| S10 | | 1−q10 | | (1−q5)(1+q5) | | 1+q5 | |
31 = 32(1+q
5)
31 = 32 + 32q
5
32q
5 = −1
pierwiastki to a
1 = a, a
2 = a
1*q = −
12a i a
3 = a
1*q
2 =
14a
stąd mamy, że
x
3 + px
2 +tx +8 = (x−a)(x+
12a)(x−
14a)
czyli
−a*
12a*(−
14a) = 8
18a
3 = 8
a
3 = 64
a = 4
czyli
x
3+px
2+tx+8 = (x−4)(x+2)(x−1)
wymnóż i porównaj współczynniki
3 lut 17:19
MałaMi: Dziękuje bardzo
3 lut 17:24