Granica
Prawy: lim x−−>0
+ ln
3x − 3lnx
Proszę o pomoc

.
3 lut 16:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
ln
3x − 3lnx = lnx(ln
2x − 3) i co dalej
3 lut 16:36
Prawy: Wychodzi coś podobnego do de l'Hospitala tylko że ∞/0... i zastrzymałem się w miejscu :<
3 lut 16:51
Basia:
(−∞)*(+∞) jest symbolem jak najbardziej oznaczonym i = −∞
3 lut 16:53
Prawy: Dobra, dziś zamułka poszła niezła i dopiero załapałem. Dziękuję
3 lut 16:59
Prawy: ln2x = 1
A takie coś jak złamac ?
3 lut 17:03
Basia:
tak samo jak x
2=1
| | 1 | |
ln2x = 1 ⇔ lnx=1 ∨ lnx = −1 ⇔ x=e1 ∨ x=e−1 ⇔ x=e ∨ x= |
| |
| | e | |
3 lut 17:09
Prawy: Dziekuje
3 lut 17:12
Prawy:
Coś takiego
do=do potęgi
3 lut 17:23
Basia:
| | x | | 1 | | 1 | |
limx→±∞ |
| = limx→±∞ |
| = |
| = 1 |
| | x−1 | | 1−1x | | 1−0 | |
czyli
lim
x→±∞ e
x/(x−1) = e
1 = e
czyli
| | ex/(x−1) | |
limx→±∞ |
| = e*0 = 0 |
| | x | |
3 lut 17:26
Prawy: Dzięki
3 lut 18:27