równania
Magdalena: Prosze o pomoc w rozwiązaniu tego zadanka

Wyznacz największe rozwiązanie równania 3tgx sinx −
√3sinx + 3tgx −
√3 = 0
w przedziale <0;2π>
Będę wdzięczna
3 lut 15:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
grupowanie wyrazów
pierwszy z drugim ... trzeci z czwartym
i co wychodzi
3 lut 16:02
Magdalena: a mozna tak?
3 lut 16:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
a czemu nie

kto zabrania
3 lut 16:15
Magdalena: przecież nie są takie same?
3 lut 16:16
Magdalena: to jak to będzie ja nie mam pojecie
3 lut 16:17
Magdalena: Pomoze ktos?
3 lut 16:35
Stysiu44: 3tgx*sinx + tgx − √3 *sinx − √3 = 0
3tgx(sinx + 1) − √3(sinx +1)=0
(3tgx − √3) (sinx +1) = 0
i oba nawiasy przyrównujesz do zera, pamiętaj o założeniu x≠π/2 + kπ! bo wtedy rozwiązanie
sinusa będzie sprzeczne z założeniem
1 maj 15:11