wartosc bezwzgledna
Agnieszka: ||x−1|−|3−x||=2
3 lut 15:57
Basia:
przede wszystkim zauważ, że |3−x| = |x−3|
i wobec tego masz równanie
||x−1| − |x−3||=2
teraz rozważ trzy przypadki:
1. x∊(−∞,1)
wtedy masz |x−1| = −(x−1) = −x+1 i |x−3|=−(x−3) = −x+3
czyli równanie przyjmie postać
|−x+1−(−x+3)|=2
|−x+1+x−3| = 2
|−2|=2
prawdziwe dla każdego x czyli masz cały przedział (−∞;1)
2. x∊<1;3)
wtedy masz |x−1| = x−1 i |x−3|=−(x−3) = −x+3
czyli równanie przyjmie postać
|x−1−(−x+3)|=2
|x−1+x−3|=2
|2x−4|=2
2x−4 = 2 lub 2x−4 = −2
2x = 6 lub 2x = 2
x=3 ∉<1;3) czyli odpada lub x=1∊<1;3)
czyli masz x=1
3. x∊<3;+∞)
rozwiąż sama analogicznie
potem znajdź sumę zbiorów rozwiązań
3 lut 16:32