calkowanie przez czesci
groszek: mam problem z calka
∫ e
−x (1−x) dx
pomoglby ktos? pliiiis
3 lut 15:52
groszek: bardzo prosze mecze sie juz dlugo nad nią
3 lut 15:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
przez części
u' = e−x ; v = 1−x
u = −e−x ; v' = −1
3 lut 15:54
groszek: ja chyba tego wzoru nie rozumiem przez czesci..
3 lut 15:58
groszek: ∫ e
−x (1−x) dx =
∫ e
−x (1−x) dx =
e
−x (1−x) − ∫ e
−x * (−1) dx=
−e
−x − xe
−x − e
−x
taaaaaak

3 lut 16:08
groszek: cos zrobilam zle ale nie moge dojsc
3 lut 16:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
źle:
∫u'*v dx = u*v − ∫ u*v' dx
błąd w 'minusach'
3 lut 16:12
cezary: uv−∫u'vdx
3 lut 16:13
groszek: tzn tam przed w trzeciej linijce powinien byc na poczatku minus przed e i przed drugim e tez
minus
i dalej w ostatneij linijce minus i dwa plusy ?
3 lut 16:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
groszek ... zapisz to jeszcze raz

(w sensie rozwiązanie calki)
3 lut 16:18
groszek: ∫ e
−x (1−x) dx =
−e
−x (1−x) − ∫ −e
−x * (−1) dx =
−e
−x + xe
−x + e
−x =
xe
−x
dobrzee ?
3 lut 16:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
oooo ... i teraz dobrze (tylko +C na końcu

)
dla sprawdzenia ... policz teraz pochodną i sprawdź czy wyjdzie Ci to co pod całką
3 lut 16:22
groszek: (x)' * e
−x + x * (e
−x)' =
e
−x + x * −e
−x =
e
−x − xe
−x =
e
−x (1−x)



:
3 lut 16:27