rozwiąż
Karolina: za 100 kg mleka o zawartości 3,8% tłuszczu odciągnięto 10 kg śmietanki zawierającej 20 %
tłuszczu. Ile procent tłuszczu zawiera odtłuszczone mleko?
3 lut 15:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
100kg*3,8% = ile kg tłuszczu

10*20% = ile kg tłuszczu
tak więc ile zostalo kg tluszczu w mleku odtłuszczonym

(100−20)kg = 80kg <−−− tyle mleka załostało
80kg*X% = tyle kg tluszczu co Ci wyszło
wyznacz 'X'
3 lut 15:53
Karolina: 80 kg mleka zostało? a dlaczego nie 90 kg?
3 lut 16:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
tfu ... 90kg
3 lut 16:25
Karolina: jak ten X wyznaczyć?
3 lut 16:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
postepuj krok po kroku a wyznaczysz
3 lut 16:31
Marcelka: układ równań?
3 lut 16:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
po co ci uklad równań ... wyliczaj po kolei
3 lut 16:41
Marcelka: (100−20)kg = 80kg <−−− tyle mleka załostało
80kg*X% = tyle kg tluszczu co Ci wyszło
proszę mi to wyjaśnić, bo nie wiem co miałeś tu na myśli
3 lut 16:44
pigor: ... ja widzę to tak : niech
x=? szukany procent tłuszczu ,
to
3,8%*100−20%*10= x%*(100−10) ⇔ 3,8−2= x%*90 /*10 ⇔
⇔ 18= 9x ⇔
x=2 ⇔
x%=2% − szukany procent . ...
3 lut 19:34