Liczby zespolone - problem z sinusami itp
Jolka: Cześć, mam problem z przeliczaniem sinusów i cosinusów.
Zadanie: przedstawić w postaci trygonometrycznej, przykład: −√3+i, wszystko ładnie−pięknie,
ale przy przeliczaniu katów dzieje się jakaś magia
sinφ=1/2
cosφ=−√3/2
A w odpowiedzi mam −5/6π dla cos i 5/6π dla sin. Jak to się robi? Potrzebuje jakiś szybki
sposób niewymagający kalkulatora, nie możemy używać (;
(W internecie znalazłam wyjaśnienie że sin 1/2 to 30 lub 150 stopni a cos −√3/2 to 150 lub
210 stopni, tyle że nie wiem do końca skąd to się wzięło)
3 lut 15:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
sinα = 0,5
cosα = −
√3/2
czyli ... sinus dodatni, cosinus ujemny ... czyli ktora ćwiartka

2

sin α = sin(90+x) = cosx −−−−− wzory redukcyjne
cos α = cos(90+x) = −sinx <−−− wzory redukcyjne
3 lut 15:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
60
0 + 90
0 = α
3 lut 15:50
Jolka: Tzn, jeśli mam
sin=1/2, czyli α=30 to sinα=sin(90+x)
i wtedy x=−60
a cos60=1/2 to jest π/3 i muszę do tego dodać π/2 (?)
Dlaczego nie mogę po prostu obliczyć że skoro sinφ=1/2 to φ=30 stopni czyli 1/6φ? Przez tą
drugą ćwiartkę (wierszyk o ćwiartkach znam

, ale nie do końca wiem po co)?
3 lut 16:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
co


to co napisalaś kupy sie nie trzyma
wybacz za niewybredne pytanie −−− ale jak Ty maturę zdałaś z matematyki
| | 1 | | π | | 5π | |
sinx = |
| ⇔ x = |
| +2kπ ∨ x = |
| +2kπ <−−−klania się trygonometria z liceum i |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
wykres sinusa
| | √3 | | 5π | | 7π | |
cosx = − |
| ⇔ x = − |
| +2kπ ⋁ x = |
| + 2kπ <−−− kłania się trygonometria z |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
liceum i wykres cosinusa
| | 1 | |
to że sin 300 = |
| nie oznacza, że φ = 30 o  |
| | 2 | |
filmik tłumaczący co i jak:
http://www.youtube.com/watch?v=glg1CP2ns2g
3 lut 16:10
Jolka: Dzięki za filmik, super wyjaśnione.
Co do matury... wiesz, na podstawie to głównie wyznaczenie wysokości drzewa z podanego kąta i
odległości lub kilka przekształceń z jedynką trygonometryczną, nie oburzaj się, nie pytam o
rzeczy które były w lo
3 lut 16:27