ostroslupy
23track: 1.Oblicz objetosc ostroslupa prawidlowego trojkatnego ktorego pole podstawy jest rowne 6√3 a
wysokosc ostroslupa jest dwa razy wieksza od dlugosci krawedzi podstawy.
2.Wszystkie krawedzie ostrosupa prawidlowego czworokatnego maja dlugosc 2√3 podaj jakim
katem krawedz boczna jest nachylona do plaszczyzny podstawy.
3.Wszystkie krawedzie ostroslupa prawidlowego czworokatnego maja dlugosc 2 Oblicze jego
objetosc.
3 lut 15:45
dero2005:
| | a2√3 | |
Pp = |
| = 6√3 ⇒ a = 2√6 |
| | 4 | |
h = 2a = 4
√6
3 lut 17:46
dero2005:

a = 2
√3
d = a
√2 = 2
√6
| | d2 | | √6 | | √2 | |
cos α = |
| = |
| = |
| ⇒ α = 45o |
| | a | | 2√3 | | 2 | |
3 lut 17:52
dero2005:

a = 2
d = a
√2 = 2
√2
h =
√a2 − (d2)2 =
√22 − (√2)2 =
√2
3 lut 17:57