pochodna
Kamila: Pochodna ;
f(x)= (x
2 − 5x + 6)e
x
Pomóżcie plis

*
3 lut 15:39
__std__call__: 1 Własność pochodnych − pochodna iloczynu funkcji.
3 lut 15:40
__std__call__: (Φ(x) * λ(x))' = Φ'(x) * λ(x) + Φ(x) * λ'(x) czyli pochodna pierwszego razy niezmieniona druga
+ pochodna drugiego razy niezmieniona pierwsze funkcja.
3 lut 15:42
Kamila: można prościej, bo nie za bardzo rozumiem
3 lut 15:44
__std__call__: No dobra, oznaczenia może średnio czytelne

.
(fg)' = f'g + fg'
Dla np.
f(x) = x*e
x : (xe
x) = x'e
x + x(e
x)'
3 lut 15:46
__std__call__: [(x2 − 5x + 6)ex] = (x2 − 5x + 6)'ex + (x2 − 5x + 6)(ex)'
3 lut 15:47
__std__call__: Eh znów zgubiłem prim po nawiasie kwadratowym

.
3 lut 15:47
cezary: f'(x)=(2x−5)ex + (x2−5x+6)ex
3 lut 16:23
kamila: Skąd się wzieło (2x−5)3x ?
3 lut 16:47
asdf: y' = (x2−5x + 6)' * ex + (ex)'(x2−5x+6)
3 lut 17:20