geometria analityczna
Marcin: Sieczna x −7y +5= 0 przecina okrąg x2+y2−12x+4y+15=0 w punktach A i B, w których
przeprowadzono styczne przecinające się w punkcie C. Obliczyć pole trójkąta ABC.
3 lut 15:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
rysunek chociaż zrobiony

wyznaczony środek i promień okręgu

wyznaczone punkty przecięcia siecznej z okręgiem
3 lut 15:28
Marcin: Tak to mam zrobione S(6,−2) r=5 punkty A=(2,1) B=(9,2) ale nie wiem co dalej..
3 lut 15:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak się wyznacza proste styczne do okręgu w punkcie A=(x
0,y
0)
3 lut 15:32
Marcin: Mam napisać równanie prostej prostopadłej w punkcie A?
3 lut 15:35
Artur_z_miasta_Neptuna:

z powyższego rysunku wynika, że trójkąt ABC jest równoramienny, a wysokość tego trojkąta
zawiera się w prostopadłej do tej siecznej.
musisz tylko ładnie to opisać i wyznaczyć przynajmniej jedną z stycznych (w celu wyznaczenia
punktu C jako przecięcia wysokości i jednego z boków trojkata
3 lut 15:40
Marcin: Ok. Dzięki za pomoc

spróbuje to rozwiązać
3 lut 15:45
Marcin: coś mi nie wychodzi...
obliczyłem środkową boku AB, D=(5,5;1,5)
napisałem równanie prostopadłej do siecznej przechodzącej przez punkt D i wyszło mi coś takiego
y=−7x+40
obliczyłem też długość odcinka AB=5√2 i stanąłem w miejscu...i nie wiem teraz jak wyznaczyć
ten punkt C?
3 lut 16:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
jeszcze raz ci napiszę −−− wyznaczyć musisz STYCZNĄ do okręgu w punkcie A lub B ... przecięcie
tej prostej i środkowej, która wyznaczyleś da Ci punkt C
sprawdź czy srodkowa przechodzi przez środek okręgu
3 lut 16:15
Mila:

prosta
k: x−7y+5=0
okrąg:
(x−6)
2+(y+2)
2=5
2
styczna a:
y=ax+b i A=(2;1)∊A i a⊥SA
1=2a+b ⇔b=1−2a
a: y=ax+1−2a ⇔ax−y+1−2a=0
odległość punktu S=(6;−2) od prostej a jest równa 5.
| |6a+2+1−2a| | |
| =5⇔|4a+3|=5√a2+1 /2 |
| √a2+1 | |
po podniesieniu do kwadratu i uporządkowaniu:
9a
2−24a+16=0
Δ=0
styczna a:
| | 4 | | 4 | | 4 | | 5 | |
y= |
| x+1−2* |
| ⇔y= |
| x− |
| x |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Z drugą styczną podobnie
3 lut 16:22
Marcin: Dzięki ogromne

teraz właśnie obliczyłem tę styczną wynik mam taki sam
3 lut 16:29
Mila:
3 lut 17:07