:D
Magda *.*: Pracownik laboratorium musi przygotować 100 g kwasu o stężeniu 45%. Ma do dyspozycji dwa
roztwory tego kwasu: o stężeniu 40% i o stężeniu 60%. Ile musi wziąć słabszego kwasu? proszę
tylko o ułożenie równania
3 lut 15:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
40%*x + 60%*(100g−x) = 45%*(100g)
3 lut 15:25
Magda *.*: tylko to ma być układ równań
3 lut 15:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
pfff
40%*x + 60%*y = 45%*(x+y)
x+y = 100
masz układ równań ... z drugiego równania wyznacz 'y' i podstaw do pierwszego i otrzymasz to co
wcześniej zapisałem
3 lut 15:29
Magda *.*: aaaa hahaha Dzięki po raz 3
3 lut 15:31