granica funkcji
studentka: Witam. czy mogłby ktoś pomóc mi w takim zadanku: Oblicz granice jednostronne funkcji
| | 2x | | 1 | |
f(x)= |
| w p. Xo= ln |
| |
| | 1−3ex | | 3 | |
3 lut 15:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
czy wiesz jak się oblicza granice jednostronne w punktach, w których funkcja NIE JEST ciągla
3 lut 15:31
studentka: trzeba obliczyć granicę prawo i lewostronną. Wtedy wyjdą różne, i mamy nieciągłość usuwalną
(pod warunkiem, ze granice bedą własciwe)
3 lut 19:25
Mila:
ln(1/3)=−ln(3)
| | 2x | | −2ln3 | | −2ln3 | |
lim{x→ln(1/3)+} |
| =[ |
| ]=[ |
| ]=∞ |
| | 1−3ex | | 1−3*(1/3)+ | | 0− | |
| | 2x | | −2ln3 | | −2ln3 | |
lim{x→ln(1/3)−} |
| =[ |
| ]=[ |
| ]=−∞ |
| | 1−3ex | | 1−3*(1/3)− | | 0+ | |
4 lut 00:10