matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz calke nieoznaczona
as:
e
t
∫
dt
e
2
t
+1
x
podstawilem e
t
=x i dalej obliczalem calke dla wyrazenia ∫
dx, wydaje mi sie jednak
x
2
+1
ze w ten sposob nie mozna zrobic. bardzo prosze o pomoc!
3 lut 14:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
bzduuuura e
t
= x e
t
dt = dx
3 lut 15:02
as:
dx
czyli po podstawieniu jest ∫
a to daje arctgx + C, tak?
x
2
+1
3 lut 15:07