granica
cris: Jak poradzic sobie z taka granicą:
lim przy x−>∞ xlnx−1x+1
3 lut 14:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
a*ln b = ln (ba)
3 lut 14:43
cris: Niestety nie ruszę z tym raczej.
3 lut 15:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | x−1 | | x−1 | |
lim x*ln (x−1)/(x+1) = lim ln ( |
| )x = ln ( lim ( |
| )x) i masz tu granicę |
| | x+1 | | x+1 | |
Eulera
3 lut 15:15
cris: dzięki, a taka całka:
3 lut 16:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | dx | |
jak byk widać podstawienie t=tgx+1 ... ponieważ dt = |
| |
| | cos2x | |
3 lut 16:03
cris: jasne ze tak, pomylilem pochodna tgx z arctgx dzieki
3 lut 16:16