pięciokąt foremny
ewa:

bardzooo proszę o pomoc!

w pięciokącie foremnym ABCDE poprowadzono wszystkie przekątne. Wyznacz miarę kąta CKD
sory za jakość rysunku ale pierwszy raz tu jestem i nie potrafię się tym jeszcze tak posługiwać
3 lut 14:31
ewa: nikt nie pomoże

?
3 lut 14:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 360 | |
masz 5−cio kąt foremny ... a więc a = |
| = 72o |
| | 5 | |
a = 2β+γ
a = α+δ
oraz
a+β+α = 180
o
γ+2δ = 180
o
układ czterech równań z czteroma niewiadomymi ... wyznaczasz te kąty
ułatwienie ... zauważ związek pomiędzy kątami α i β
3 lut 14:54
ICSP: a ile wynosi miara kąta wewnętrznego w pięciokącie foremnym ?
3 lut 14:55
ICSP: Arturze a nie można tak :
1. Patrzymy że przekątne utworzyły mniejszy pięciokąt foremny. Szukamy miary kąta wewnętrznego
w tym mniejszym, pięciokącie ponieważ mam kąty wierzchołkowe.
3 lut 14:56
Artur_z_miasta_Neptuna:

krok 2
b = δ−γ
krok 3
szukany kąt = 180 − 2b
3 lut 14:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
ICPS ... oczywiście że można
3 lut 14:57
alfa:
| | 180o*(5 − 2) | |
α = |
| = 108o |
| | 5 | |
3 lut 15:01
beeea:

Suma kątów w pięciokącie foremnym wynosi 540 stopni.
W środku dużego pięciokąta jest mały pięciokąt, którego suma kątów wewnętrznych też wynosi 540
stopni.
Jeden z tych kątów ma miarę 108 stopni, więc kąt do niego przyległy ma miarę 72 stopni.
I tworzą się tam kąty wierzchołkowe, więc kąt K ma miarę 108 stopni.
3 lut 15:06
justa: bardzo dziękuję za pomoc!
3 lut 15:11
LOKO: gfgfgfgfg
2 sty 14:47