matematykaszkolna.pl
a szopenak: rysunekczy dana funkcja, posiada estremum w pkt 3 i 2? czy posiada je w pkt 1?
3 lut 14:29
Artur_z_miasta_Neptuna: a jaka jest definicja ekstremum http://pl.wikipedia.org/wiki/Ekstremum
3 lut 14:44
Artur_z_miasta_Neptuna: 1 punkt odpada (pierwszy punkt założeń)
3 lut 14:45
Artur_z_miasta_Neptuna: punkty 2 i 3 odpadają ze wzgledu na dziedzine (patrz pierwszy warunek)
3 lut 14:46
szopenak: no wiem wiem... że funkcja w otoczeniu Xo, nie ma wartosci większej/mniejszej od f(Xo) Ale kurcze, skoro w pkt 3 nie ma otoczenia lewostronnego? To znaczy, że nie istnieje ekstremum, tak to rozumiem. a co z pkt 1? f nie jest ciągła w tym punkcie, tak więc już sam nie wiem. Istnieje w ogóle otoczenie pkt 1?
3 lut 14:49
alfa: Funkcja przyjmuje w punkcie x0 maksimum lokalne (odpowiednio: minimum lokalne), jeśli w pewnym otwartym otoczeniu tego punktu (np. w pewnym przedziale otwartym) funkcja nigdzie nie ma wartości większych (odpowiednio: mniejszych). A może jest tak: W 1 w otoczeniu punktu są wartości mniejsze z prawej strony i większe z lewej strony, brak ekstremum. W 2 w otoczeniu punktu nie ma wartości większych, więc jest maksimum. W 3 w otoczeniu punktu nie ma wartości mniejszych, więc jest minimum.
3 lut 14:54
Artur_z_miasta_Neptuna: alfa ... w punkcie 2 i 3 funkcja nie przyjmuje wartości w otoczeniu tychże punktów −> brak ekstremum przykład: f(x) = x ... czy funkcja posiada ekstremum (minimum) dla x=0
3 lut 15:04
alfa: jesteś pewien Artur? czy tylko tak Ci się zdaje
3 lut 15:06
szopenak: funkcja w 2 i 3 posiada w ogóle otoczenie ? Bo jeśli nie , to już bym to rozumiał Tak samo w przypadku x w 0...
3 lut 15:08
Artur_z_miasta_Neptuna: definicja mówi o otoczeniu otoczenie natomiast definiowana jest jako kula o środku w x0 i promieniu ε a kula w R1 to nic innego jak odcinek otwarty (xo − ε, x0 + ε) ... a na takim odcinku dla x0 = 2 i x0 = 3 funkcja nie jest określona ... sprzeczność
3 lut 15:09
szopenak: wydaje mi się, ze to co mówi Artur ma sens
3 lut 15:14
szopenak: a wiec w przypadku x w x=0 f nie ma esktremum (bo nie istnieje otoczenie). a czy przy x=0 f jest ciągła? z def. patrząc wydaje mi się, że jest... ale nie mam pewności
3 lut 15:17
Artur_z_miasta_Neptuna: tutaj: http://www.etrapez.pl/blog/badanie-funkcji/ekstrema-funkcji/ jest przystępnie wyjasnione i pokazane 'otoczenie' oraz podany przykład f(x)=x jako funkcji która NIE POSIADA ekstremum w punkcie x0=0
3 lut 15:20
Artur_z_miasta_Neptuna: szopenak ... ciąglość funkcji rozpatruje się w przedzialach otwartych (tak samo jak różniczkowalność) czyli f(x)=x jest ciągla na przedziale (0,+) aby funkcja była ciągła w x0=0, to by musiała posiadać otoczenie w punkcie x0 ... aby możliwe było wyliczenie granic lewo i prawo stronnych i sprawdzenie, czy są one sobie równe brak otoczenia => brak przynajmniej jednej granicy jednostronnej => granice jednostronne nie są równe => brak granicy w punkcie x0=0 => funkcja f(x) = x nie jest ciągła w punkcie x0=0
3 lut 15:22
szopenak: dziękuje bardzo mam wrażenie że rozumiem
3 lut 15:25