x^4+x-|3x^3+x|=0
klopsik: czesc, mam do rozwiazania takie rownanie:
x4+x−|3x3+x|=0 wychodzi mi dobry winik −3, −1, 1, 3 ale nie jestem pewna jakie powinnam
ustalic tutaj przedziały? (−nieskonczonosc,0) i (0,+nieskonczonosc). Co powinnam zrobic z
zerem?
3 lut 14:26
Dominik: |3x
3 + x| = |x(3x
2 + 1)| =
| | ⎧ | x(3x2 + 1) dla x(3x2 + 1) ≥ 0 ⇒ x ≥ 0 | |
| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x(3x2 + 1) dla x(3x2 + 1) < 0 ⇒ x < 0 | |
3 lut 14:31
guseppe: ahh przepraszam, podałam złą treśc, powinno być: x4+3−|3x3+x|=0
3 lut 14:34
Dominik: przedzialy i tak sa uzaleznione od wartosci bezwzlednej, a to zapisalas dobrze.
3 lut 14:35