Wyznacz współczynniki a,b,c funkcji kwadratowej y=ax2+bx+c jeśli do paraboli będ
Foxy ;D: Wyznacz współczynniki a,b,c funkcji kwadratowej y=ax2+bx+c jeśli do paraboli będącej jej
wykresem należy punkt P , a wierzchołkiem tej paraboli jest punkt W : a) P(0 ,2) W(2,0)
2=a(0−2)2+0
2=a*4
4a=2 /:4
a = 1/2
y= 1/2(x−2)2+0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y=1/2(x2−4x+4)
y=1/2x2−2x+2
czy to jest dobrze ? jeśli nie to gdzie jest błąd i o co chodzi z tym pod kreską ?
3 lut 14:09
Dominik: | | 1 | |
zadanie niedokonczone. trzeba napisac, ze a = |
| , b = −2, c = 2. |
| | 2 | |
3 lut 14:13