ewaG: Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 4 cm. Oblicz
długość przekatnej tego graniastosłupa jeśli:
1. jego wysokość jest równa 6 cm
2. przekatna graniastosłupa tworzy z przekątną podstawy kąt 45 stopni
3. przekatna graniastosłupa tworzy z przekątną jednej ze ścian bocznych kąt 30 stopni
5 wrz 15:59
Kasia: 1.
dane: szukane:
a=4cm b=?
H=6cm
Przekątna ściany bocznej tworzy z krawędzią podstawy kąt o mierze 90 stopni,więc mamy
trójkąt prostokątny.Obliczając z tw pitagorasa przekątną ściany bocznej mamy:
62+62=d2
d=6√2
teraz obliczamy długość przekątnej granistaosłupa
(6√2)2 +42=b2
72+16=b2
88=b2
b=2√22 - dł przekątnej granisatosłupa
2.
a=4cm
z tw pitagorasa przekątna podstawy d=4√2, bo (42+42=d2)
z funkcji trygonometrycznych możemy obliczyć długość przekątnej graniastosłupa, oznaczmy
ją przez b:
cos45stopni=4√2 /b
√2/2=4√2/b
√2b=8
b=8/√2
b=8√2/2
b=4√2cm
3.
mamy trojkąt prostokatny i z funkcji trygonom obliczamy dlugosc przekatnej
graniastoslupa
sin30stopni=4/b
1/2=4/b
b=8cm
8 wrz 10:39