trygonometria
inga: Kąt α jest ostry i tg α=2. Oblicz wartośc wyrażenia w=2cos2α−1.
3 lut 13:18
Ajtek:
α=x łatwiej zapisywać.
tgx=2 ⇒ sinx=2cosx
sin
2x+cos
2x=1 ⇒ cos
2x=...
3 lut 13:23
inga: zaciełam sie na cos
2α=1 / 2cosα
o dalej?
3 lut 13:37
inga: *co
3 lut 13:37
3 lut 13:48
alfa:
| | 1 | |
2cos2α − 1 = 2* |
| − 1 = |
| | 25 | |
3 lut 13:51
inga: przekształciłam wzór sin2 x+cos2 x=1 podzieliłam to przez sin2x
i wyszło mi cos2x=1 przez sin2 x
3 lut 13:52
3 lut 13:54
alfa:
jeśli tgα = 2, to nie ma znaczenia, czy boki mają długość 2 i 1, 4 i 2, 30 i 15 itd.
Zadanie nie wymaga obliczenia długości boków, więc można przyjąć długości jakie się chce.
| | 1 | |
Możesz oczywiście przyjąć 2k i k, wówczas x = k√5 i cosα = |
| |
| | √5 | |
3 lut 13:59
Ajtek:
sin
2x+cos?
2x=1 ⇒ cos
2x=1−sin
2x

Masz dodawanie, a nie mnożenie w działaniu

.
3 lut 14:02
inga: aaa juz rozumiem

tylko tam nie powinno 1/25 tylko
√5 przez 5
bo jak robiłam 1/25 nie wyszło mi
ale bardzo dziękuje za pomoc
3 lut 14:04
alfa:
| | 1 | | 1 | |
oczywiście, ( |
| )2 = |
| |
| | √5 | | 5 | |
3 lut 14:19