Letnia szkoła matematyczna
Bogdan:
W okresie wakacyjnym niewiele jest umieszczanych zadań na naszym forum. Zapraszam więc
wszystkich rozwiązywaczy i każdego spragnionego zadań do umieszczania tutaj swoich zadań.
Będziemy je wszyscy rozwiązywali dla własnej przyjemności i z pożytkiem dla wszystkich
forumowiczów, szczególnie tych uczących się. To byłaby taka wakacyjna letnia szkoła
matematyczna.
Na początek zamieszczam, jak sądzę niezbyt trudne, 4 zadanka na dowodzenie. To nie
bardzo lubiana przez uczniów forma zadań, warto więc kilka przykładów tu umieścić
i pokazać, że nie taki diabeł straszny.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Udowodnij, że dla n ∊ ℕ+ :
1. 10|n5 − n, (zapis ten czytamy: liczba 10 jest dzielnikiem wyrażenia n5 − n).
2. n! > 2n dla n ≥ 4.
3. nn+1 > (n + 1)n dla n > 2.
4. 37500 − 37100 jest wielokrotnością 10.
Zapraszam wszystkich do rozwiązywania i życzę miłej zabawy.
17 cze 14:02
AS: Zbudować konstrukcyjnie trójkąt mając dane:
obwód trójkąta i jego dwa kąty wewnętrzne.
17 cze 14:50
sylwia gdańsk: sprobuje
17 cze 15:58
sylwia gdańsk:
17 cze 16:01
Bogdan:
A jak Sylwio na prostej o długości równej obwodowi trójkąta wyznaczyłaś punkty zgięcia?
17 cze 17:50
tim: Co do 1) 4) czyli ma wyjść, że to jest 1000 ... 000 ?
17 cze 18:14
tim: Tzn 4) bo 1) że ma mieć na końcu 0 :?
17 cze 18:15
Bogdan:
Tim, wyraź się jaśniej.
17 cze 19:19
Miś:
zad1/ rozkładając na czynniki:
n
5 − n = n( n
4 −1) = n( n−1)( n+1)( n
2+1)=
=
( n−1)*n*( n+1)*( n
2+1) = ...... iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych
jest podzielny przez 2 ( będziemy to mieć na uwadze w dalszej części dowodu)
należy zatem jeszcze wykazać ,że cały ten iloczyn jest jeszcze podzielny przez 5
można dokonać takiego przekształcenia:
n
2 +1 =
n2 +5 −4
zatem:
(n −1)*n*(n+1)*
( n2 −4) + ( n−1)*(n*( n+1)*
5=
(n −1)*n *(n+1)*( n−2)*(n+2) +
5*(n −1)*n*(n+1)=
(n −2)*(n −1)*n*( n+1)*(n+2) +
5*( n−1)*n*( n+1)
pierwszy składnik jest iloczynem pięciu kolejnych liczb naturalnych
więc jest podzielny przez
10
drugi składnik na tej samej zasadzie też jest podzielny przez
10
zatem
10 jest dzielnikiem n
5 − n dla n€N
+
c.b.d.o
17 cze 19:22
tim: Chodzi, mi, czy w 4) mamy udowodnić, że 37500 − 37100 = 1000 ... 000
17 cze 19:37
Miś:
Timuś
17 cze 19:38
Bogdan:
Ok Misiu.
Proponuję znaleźć jeszcze inny sposób wykazania prawdziwości wyrażenia: 10|n5 − n.
17 cze 19:41
Bogdan:
Tim, a co to znaczy, że jakaś liczba jest wielokrotnością liczby 10 ?
17 cze 19:42
Miś:
Można też wykazać: −−−− indukcyjnie
−−−− lub wykazać podzielność przez
5 ( bo przez 2
jest podzielna)
z rozkładu : ( n−1)*n( n+1)*(n
2+1)
Dam się też wykazać Innym
17 cze 19:48
Bogdan:
Tak, tak Misiu, pytanie o inne sposoby skierowałem do innych.
17 cze 19:51
AS:
n 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
n5 0 1 32 243 1024 3125 7776 16807 32768 59049
Piąta potęga każdej liczby kończy się taką samą cyfrą jaka
się znajduje na ostatnim miejscu tej liczby.
Stąd wniosek: różnica n5 − n musi kończyć się zerem
czyli jest podzielna przez 10
17 cze 20:01
Miś:
17 cze 20:03
AS: zad 3.
nn+1 > (n + 1)n dla n > 2
n*nn > (n + 1)n |:nn
n > (1 + 1/n)n
limn→∞n > limn→∞(1 + 1/n)n
∞ > e c.n.d.
17 cze 20:11
Bogdan:
As,
17 cze 20:12
Miś:
Szkoda, że nie chciało mi się pisać rozwiązania!
Dostałabym brawa
17 cze 20:59
AS: Uff! Ależ zazdrośnica.
17 cze 21:29
tim: Miś

... Rozumiem, że w czwartym o to hcodzi?
17 cze 21:39
Miś:
AS..... gdyby o Ciebie chodziło?.
to ja użyłabym zdecydowanie łagodniejszego określenia
17 cze 22:05
Miś:
4/ 37100( 37400− 1)
cyfrą jedności liczby 37400 jest 1
więc liczba 37400 −1 jest podzielna przez 10
zatem jest postaci 10*k
więc : 37100*(37400−1) = 10*k
17 cze 22:24
Andrzej: zad. 4 rozwiązanie za pomocą kongruencji
hmmm tylko nie widzę symbolu przystawania (trzy poziome kreseczki)... umówmy się zatem że
zastąpię go symbolem ∼
374 ∼ 1 (mod 10)
37100 = (374)25 ∼ 125 = 1 (mod 100)
37500 = (374)125 ∼ 1125 = 1 (mod 100)
37500 − 37100 ∼ 0 (mod 10)
17 cze 22:43
Miś:
OK
17 cze 22:47
Bogdan:
Misiu i Andrzeju

Można również powiązać zadanie 4 z zadaniem 1 przyjmując n = 37
100:
(37
100)
5 − (37
100)
17 cze 23:34
Miś:
Fakt

...... nie załapałam tego


n
5 − n ........ wrrrrrrr
17 cze 23:39
Miś: zad2/
n! > 2
n dla n≥4
| | 2n | |
lim |
| = 0 dla n≥4 więc 0<1
|
| | n! | |
n→∞
PS: Miłych snów! Dobranoc
18 cze 00:16
AS: Do Miś
Już nie gniewaj się tak mocno.
18 cze 08:47
AS: 37500 − 37100 = 37100*(37400 − 1)
37400 = (374)100
374 = 372*372 = (..9)*(..9) = ...1
(374)100 = (..1)*(..1)*...*(...1) = ...1
Wobec tego (374)100 − 1 musi kończyć się zerem
czyli jest podzielna przez 10
18 cze 09:22
tim: Mam problem, bo nie wiem czy zrozumiałem że chodzi o WIELOKROTNOŚĆ 10 (czyli 10
k), a nie jest
podzielna przez 10...
18 cze 09:29
AS: Nowa propozycja do łamania głowy.
Zbudować konstrukcyjnie trapez mając dane podstawy i obie przekątne.
18 cze 12:42
sylwia gdańsk: hm jak to zrobic jak masz przekatne to i boki wszytskie chyba
18 cze 12:55
AS: Nie bardzo widzę żeby wszystkie boki były dane.
A jeżeli twierdzisz że są dane to zbuduj trapez i po sprawie.
18 cze 13:31
sylwia gdańsk: a sory przekatne moga byc chyba pod roznym katem nei wiem jak to ma byc ehhe
18 cze 13:54
AS: Trochę odczekam − rozwiązania podam później.
18 cze 14:32
tim: Czy dobrze zrozumiałem? Mam dane podstawę (a) oraz przekątne (b i c) ?
18 cze 14:35
AS: Obie podstawy i dwie przekątne.
18 cze 14:53
tim:

Może tak:
I teraz rysujemy te półkola dalej.. (Czerwone zi zielone) i rysujemy odcinek dugiej podstawy i
szukamy gdzie się wpasuje

Zapewne jest inna lepsza metoda.
18 cze 14:59
AS: Nie jestem przekonany o poprawności konstrukcji
18 cze 15:10
tim: Tzn przekątne będą miały szukaną długość, gorzej jak wpasowąć drugą podstawę.
18 cze 15:22
Andrzej: Metoda "szukamy gdzie się wpasuje" to nigdy nie jest poprawna metoda konstrukcji
18 cze 15:27
tim: oj wiem

...
18 cze 15:51
Grażynka : Wy wszyscy robicie to źle

Mój chłopak to umi rozwiązać!
18 cze 18:31
Miś:

Witam

1/krok : konstruuję trójkąt o podstawie równej sumie
obydwu podstaw trapezu IEBI=
a +
b
i bokach
e=IEDI i
d= IBDI równych długości przekątnych
( otrzymyję ten trójkąt EBD)
2/krok : wykreślam równoległobok EACD o boku długości
a jednej z podstaw trapezu
i o długości drugiego boku =
edługości jednej z przekątnych tego trapezu.
Teraz już chyba widać ten trapez ABCD
18 cze 19:42
Miś:
Timuś

i jak Ci się podoba ta konstrukcja ?
18 cze 19:46
Miś:
Oczywiście cyrklem odmierzać te zadane długości .... ale to już banał
18 cze 19:49
AS: Gratulacje dla Misia
18 cze 20:03
AS: Następny problem
Uzasadnić cechę podzielności przez a) 4 b) 8
18 cze 20:06
tim: Pięknie Misiu Pysiu
18 cze 21:20
Miś:
Timuś ..jak Twoje świadectwo szkolne?
Myślę ,że masz same oceny
celujące ?
18 cze 21:24
tim: Dopiero jutro

... dziś tylko 3 GIM

... za szybko ciut
18 cze 21:27
Eta:
Zad/
Wnuczek ma tyle miesięcy co babcia lat. Dziadek jest starszy od babci o 4 lata.
Wszyscy razem mają 129 lat.
Po ile lat mają dziadkowie ? czy wnuczek jest pełnoletni?
18 cze 21:48
Eta: Timuś ...... to dla Ciebie


( banalne)
18 cze 21:49
tim: babcia = x
dziadek = x + 4
x = 60
wnuczek = 5
babcia = 60
dziakde = 64
18 cze 21:51
tim: Wiem

Proste

Z wnuczkiem nie można iść jeszcze na piwko xD
18 cze 21:52
Andrzej: To i ja dam zadanko... oczywiście dla amatorów, bo dla zawodowców to żaden problem.
Najpierw definicja: Liczbą doskonałą nazywamy taką liczbę naturalną, która jest równa sumie
wszystkich swoich dzielników niewłaściwych
(np. liczbą doskonałymi są: 6, bo 6 = 1 + 2 + 3 oraz 28, bo 28 = 1 + 2 + 4 + 7 + 14 ).
Znajdź liczbę doskonałą która jest podzielna przez 16 i ma dokładnie 10 dzielników.
18 cze 22:17
Mariusz: czy chodzi o 512
18 cze 22:24
Andrzej: po pierwsze: nie
po drugie: to nie ma być zgadywanka, proszę o jakieś rozwiązanie
18 cze 22:34
Eta:
Witam

pierwsza liczba doskonała : 6 druga 28
trzecia ( o którą pyta
Andrzej
wprawdzie tę liczbę doskonałą podał Euklides dawno , dawno temu

jest nią
496
liczby doskonałe są liczbami
parzystymi
496 = 1 +2 +4+8+16 +
31 + 62 +124 +248
mamy dziewięć dzielników + dzielnik przez samą siebie ( czyli 10 −− dzielników)
496 = 16*31 −−−−− podzielna przez 16
jest to liczba postaci:
2k−1* (2k −1)
gdzie 2
k − 1 −−−− jest liczbą pierwszą
dla
k= 5 mamy: 2
4* (2
5 −1)= 16 * 31 (
31 −−− liczba pierwsza
następna jako czwarta liczba doskonała
to
8 128
dla zainteresowanych :liczby doskonałe kończą się cyfrą na przemian 6 i 8
uzasadnienie podobnie jak wyżej
19 cze 00:42
Eta:
Tak można by jeszcze pisać i pisać , całą historię tej
ciekawej liczby
Miłych snów ..... pozdrawiam misiowo
19 cze 00:45
Eta:
Dodam takie zadanko

wykazać ,że liczba postaci :
10n +4n − 2 jest podzielna przez
3 dla n€N
PS: zadanko do rozwiązania przez młodzież

w ramach treningu wakacyjnego
19 cze 00:58
Eta:
Pomyślałam prostszy sposób

n −−− szukana liczba doskonała
skoro jest podzielna przez 16 i ma 10 podzielników to nimi są:
n, 1,
n2, 2,
n4, 4 ,
n8, 8,
n16, 16
zatem:
z def. liczby doskonałej mamy:
1 +
n2 +2 +
n4 +4 +
n8 +8 +
n16 +16 =
n
n −
1516*n = 31
n16= 31
to: n= 31*16
n=
496
Fajnie?
19 cze 02:09
AS: wykazać ,że liczba postaci :
10n +4n − 2 jest podzielna przez 3 dla n€N
Rozwiązanie:
A = 10n = (9 + 1)n = 9n + (n po 1)*9n−1 + ... + 1
B = 4n = (3 + 1)n = 3n + (n po 1)*3*{n−1} + ... + 1
A + B − 2 = 9n + (n po 1)*9n−1 + ... + 3n + (n po 1)*3n−1 + ...
Ostatnia suma jest podzielna przez 3 gdyż każdy składnik
sumy jest podzielny przez 3 q.e.d.
19 cze 08:19
Miś:
Witam
AS !
można też tak:( podobnie)
ze wzoru: a
n − b
n= ( a−b)( a
n−1+ a
n−2*b +.... + b
n−1)
10
n +4
n −2= ( 10
n −1) + ( 4
n −1) =
= ( 10 −1)( 10
n−1 + 10
n−2 +.... +1) + ( 4 −1)( 4
n−1 + 4
n −2 + .... +1)
=
9*( 10
n−1 + ..... +1) +
3*( 4
n−1 + .... +1)
zatem jest podzielna przez
3
c.b.d.o.
19 cze 12:38
AS: Dziękuję Miś.
Jestem bogatszy!
19 cze 12:53
Miś:
Zad z cechą podzielności przez 4
ja bym wykazała to tak:
rozpatrując:
14= 0,25 .... liczba zawierająca dwa ostatnie miejsca
podzielna przez 4 bo 0,25:4= 0,0625
podobnie : podzielność przez 8
18= 0,125 ..... liczba zawierająca trzy ostatnie miejsca podzielna przez 8
bo 0,125:8=0,015625
tę ostatnią można wykazać podzielność przez 2 i następnie przez 4
bo 0,125:2= 0,0625 ....a ta już podzielna przez 4
bo 0,0625:4= 0, 015625
PS:
AS .... mogę prosić o inną wersję dowodu
19 cze 13:05
Miś:
AS..... czym ta "majętność"

się przedstawia?
19 cze 13:07
AS: Podzielność przez 4
Każdą liczbę można przedstawić w postaci 100*A + ba np. 23456 = 234*100 + 56
Ponieważ 100 jest podzielne przez 4 więc wystarczy by końcówka ba była podzielna
przez 4.
Jeżeli końcówkę ba rozwiniemy do postaci 10*b + a = 8*b + 2*b + a to otrzymamy
nową regułę.
Ponieważ 8*b jest podzielna przez 4 wystarczy,że 2*b + a jest podzielne przez 4.
np. liczba 37252 jest podzielna przez 4 bo końcówka 52 jest podzielna przez 4
lub 2*5 + 2 = 12 jest podzielna przez 4.
Podzielność przez 8
Każdą liczbę można przedstawić w postaci 1000*A + cba np. 23456 = 23*1000 + 456
Ponieważ 1000 jest podzielne przez 8 więc wystarczy by końcówka cba była podzielna
przez 8
Rozwińmy cba do postaci
100*c + 10*b + a = .96*c + 8*b + 4*c + 2*b + a = 8*(12*c + b) + 4*c + 2*b + a
Ponieważ wyrażenie 8*(12*c + b) jest podzielne przez 8 wystarczy,że 4*c + 2*b + a
jest podzielne przez 8
np. 467576 jest podzielne przez 8 bo 576/8 = 72 − liczba całkowita
lub 4*5 + 2*7 + 6 = 40 która jest podzielna przez 8 a więc i cała pierwotna liczba
jest podzielna przez 8.
19 cze 15:26
AS: Oj Misiu!
Nic z Twego wnioskowania nie rozumiem.
Załączam wyrazy sympatii.
19 cze 15:28
AS:

Zbudować konstrukcyjnie trójkąt mając dane:
αobwód trójkąta i jego dwa kąty wewnętrzne.
Analiza:
Niech ΔABC będzie tym trójkątem poszukiwanym.
Odkładając na prostej p odcinki AD = AC i BE = BC otrzymamy odcinek DE
będący danym obwodem trójkąta.
Trójkąty ADC i BCE są trójkątami równoramiennymi.
Wobec tego:
∠1 = 180 − α , ∠2 = 180 − β , ∠3 = α/2 , ∠4 = β/2
Konstrukcja:
Na prostej p odkładam odcinek DE = obwodowi trójkąta.
Przy punkcie D buduję kąt DAC = α/2 a przy punkcie E kąt BEC = β/2.
Przecięcie tych ramion da mi punkt C − pierwszy znaleziony wierzchołek trójkąta.
Przy odcinku CD ponownie wykreślam kąt DCA = α/2 a przy odcinku CE
kąt BCE = β/2.
Ramiona tych kątów wskażą następne wierzchołki trójkąta czyli punkty A i B
19 cze 15:49
AS: Do Miś.
Więcej w łepetynie.
19 cze 16:20
Miś:
Coś dla rozgrzewki umysłu

........ (łatwe)
zad/ Podać liczby całkowite dodatnie "a"
dla których: a
3 +3 jest podzielne przez a+3 .
19 cze 18:15
Miś:
U mnie leje deszcz.... wrrr...
dla poprawy samopoczucia wrzucam zadanko
zad2/ Wykazać,że równanie: x*(x +1)*( x+2)= 2009
3
nie ma pierwiastków całkowitych.
19 cze 18:39
Paula: Pomoże ktoś mi, ? Jutro muszę oddać pracę z zadaniami na koniec semestru, a brakuje mi paru
zadań
1. Odcinek drogi o długości 1800 metra wznosi się pod kątem 4 stopnie 36 '. Jaka jest różnica
poziomów początku i końca tego odcinka drogi.
19 cze 20:18
Miś:
Już Ci podałam rozwiązanie
19 cze 21:57
Serdeczna: o kurde, ludzie są WAKACJE !
19 cze 22:14
Miś:
A TY co tu robisz?

19 cze 22:15
xpt: Serdeczna − dzięki, że zauważyłaś, że NIEKTÓRZY mają wakacje . . .
19 cze 22:57
AS: Podać liczby całkowite dodatnie "a" dla których: a3 +3 jest podzielne przez a+3 .
Przekształcam a3 + 3 = a3 + 27 − 24 = (a + 3)*(a2 − 3*a + 9) − 24
Po podzieleniu przez a + 3 otrzymuję wyrażenie
W = a2 − 3*a + 9 − 24/(a + 3)
By W było całkowite a + 3 musi być dzielnikiem 24.
Dzielnikami 24 są liczby 1,2,3,4,6,8,12,24
Wobec tego mam szereg równań do rozwiązania
a + 3 = 4 ⇒ a = 1 a + 3 = 6 ⇒ a = 3
a + 3 = 8 ⇒ a = 5 a + 3 = 12 ⇒ a = 9 a + 3 = 24 ⇒ a = 21
20 cze 08:07
AS: Wykazać,że równanie: x*(x +1)*( x+2) = 20093 nie ma pierwiastków całkowitych.
Podstawiając do lewej strony równości za x dowolną liczbę całkowitą
czynniki będą wyrazami pewnego ciągu arytmetycznego o różnicy 1.
Prawa strona jest iloczynem trzech takich samych liczb pierwszych
mających za dzielniki 1 i siebie samą.
Każdy z czynników x , x + 1 , x + 2 musiałby przyjąć wartość 2009
żeby równość mogła zaistnieć, co nie jest możliwe.
20 cze 08:28
Bogdan:
Dzień dobry.
W zadaniu "Podać liczby całkowite dodatnie a, dla których: a
3 +3 jest podzielne przez a+3"
zamiast prostego zresztą przekształcenia pokazanego przez Asa, można również wykonać
| | 24 | |
zwykłe dzielenie: (a3 + 3} : (a + 3), w wyniku którego otrzymujemy a2 − 3a + 9 − |
| |
| | a + 3 | |
| | 24 | |
i dalej analizując ułamek |
| postępujemy tak samo jak As. |
| | a + 3 | |
Pytanie do Asa w sprawie zadania "Wykazać,że równanie: x*(x +1)*( x+2) = 2009
3 nie ma
pierwiastków całkowitych", napisałeś (a może napisałaś?): "Prawa strona jest iloczynem trzech
takich samych liczb pierwszych" − jakie liczby pierwsze masz na myśli?, bo 2009 = 41*7
2.
Lewa strona równania, czyli x*(x +1)*( x+2) jest dla x całkowitych liczbą parzystą i podzielną
przez 3 bo jest iloczynem trzech kolejnych liczb całkowitych, prawa strona, czyli
2009
3 = 41
3*7
6 jest liczbą nieparzystą i dodatkowo niepodzielną przez 3, a więc lewa
strona nie równa się prawej stronie.
20 cze 12:44
Bogdan:
Witam Misiu i Timie

. Tim − mamy jedną sprawę do wyjaśnienia. Napisałeś wyżej: wielokrotność
10 czyli 10
k, czy dalej tak uważasz? A jak zapiszesz np. wielokrotność liczby 4, czy 4
k ?
20 cze 12:54
Miś:
20 cze 12:57
♊: Tim − bogdan ma na myśli to, że 20 też jest wielokrotnością 10, a nie ma k należącego do liczb
naturalnych, dla których 10k = 20
20 cze 13:08
AS: Mea culpa!
Nie miałem pod ręką tablicy liczb pierwszych o takim zasięgu
i przyjąłem że jest dokładnie pierwsza tj. ma tylko dzielnik 1 i 2009.
Gdybym znał ten rozkład to podałbym właściwe uzasadnienie.
Sorry!
20 cze 13:10
Eta:
Ok

Wystarczyło podać w uzasadnienieniu ,że iloczyn x(x+1)(x +2)
jest iloczynem trzech kolejnych liczb całkowitych
tak jak : wyjaśnił to Bogdan.
Pozdrawiam
20 cze 13:14
Bogdan:

Kiedyś na forum pojawiło się następujące zadanie.
W trapezie ABCD przyjmujemy oznaczenia:
a = |AB|, b = |CD|, c = |BC|, d = |AD|, e = |BD|, f = |AC|, h − wysokość trapezu.
Dane są:
α = |<BAD| = 60
o, β = |ABC| = 30
o, e
2 − f
2 = 20 (zamiast liczby 20 można wstawić
dowolną liczbę lub oznaczenie literowe, ta liczba jest dana).
Obliczyć pole powierzchni trapezu.
To zadanie zostało wtedy rozwiązane. Znalazłem inny i dość zadziwiający sposób rozwiązania
tego zadania, ale nim go przedstawię, proszę spróbować najpierw je rozwiązać i pokazać
rozwiązanie.
20 cze 13:15
AS: Proponuję nowe zadanie do rozwiązania
Dane są:
cosα + cosβ = a
sinα + sinβ = b
Znaleźć: sin(α + β) i cos(α + β)
20 cze 13:16
Bogdan:
Pamiętacie, jak przed maturą do znudzenia wrzucałem tutaj zadania dla maturzystów
z liczbą 2009? Jest taka moda na umieszczanie w zestawach egzaminacyjnych zadań
zawierających liczbę aktualnego roku, chciałem uczulić maturzystów na rozkład tej liczby.
Pozdrawiam wszystkich wiernych temu forum

.
20 cze 13:20
Bogdan:
Proponuję, abyśmy wymyślali i umieszczali tutaj zadania z liczbą 2010, będzie za rok jak
znalazł.
20 cze 13:22
tim: Bogdan oraz | |
Zakręciłem się

wmawiałem sobie, że wielokrotności 10 to 10,100,1000.. i jakoś dziwnie
wyszło.. ale dobra, teraz już wiem.
Wracając do zadania − czy to można tak napisać?
x(x+1)(x+2) = 2009
3
Gdyby istniały całkowite to:
parzysta * parzysta = parzysta
nieparzysta * nieparzysta = nieparzysta
parzysta * nieparzysta = parzysta
Więc w ciągu x(x+1)(x+2)
1) x, x+2 są parzyste, więc wynik jest nieparzysty, natomiast 2009 * 2009 * 2009 jest
nieparzysta również
2) x + 1 jest parzysta, więc wynik jest parzysty, co mija się z prawdą (
)
I dalej mamy jeden wariant:
x, x+1, x+2 gdzie x, x+2 są parzyste, a że jeden musi być równy 2009 (patrz AS) więc
sprawdzamy:
L = 2008 * 2009 * 2010
P = 2009 * 2009 * 2009
L = x(x+1)(x+2) = (x
2 + x)(x + 2) = x
3 + 3x
2 + 2x, gdzie x = 2008
P = (x − 1)
3 = x
3 + 3x
2 − 3x + 1
Gdyby L = P, to 2x = −3x + 1, co jest sprzeczne.
Odp. Nie ma.
20 cze 13:30
tim: A wieloktoność to k * 10
20 cze 13:33
sylwia gdańsk: matura 2010

XD jestem nastepna<strach>
20 cze 13:35
tim: Zresztą teraz patrzę, czy nie wystarczyło by rozwinąć wzory skróconego mnożenia (czyli samo od
słowa sprawdzamy)
20 cze 13:39
tim: Zapraszam na IRCa

(|| podaj link

)
20 cze 13:40
Bogdan:
Sylwio, już masz tremę?
20 cze 13:41
tim: Taaa.. Wpadka:
Jeszcze raz:
L = x(x+1)(x+2) = (x2 + x)(x + 2) = x3 + 3x2 + 2x
P = (x + 1)3 = x3 + 3x2 + 3x + 1
L = P ⇔ 2x = 3x + 1 → 5x = −1, więc x nie należy do całkowitych.
Teraz lepiej chyba
20 cze 13:50
Bogdan:
No, nieźle Tim.
20 cze 13:52
tim: Rozumiem, że rozwiązanie uznane?
20 cze 13:57
sylwia gdańsk: Bogdan nie!
20 cze 13:58
sylwia gdańsk: nie z matmy
20 cze 13:58
Bogdan:
Sylwio, ale dlaczego? Przecież przy systematycznym rozwiązywaniu zadań i aktywności
na tym forum matma staje się najłatwiejszym przedmiotem maturalnym
20 cze 14:01
Bogdan:
Tim
20 cze 14:03
sylwia gdańsk: Bogdan no ale nie mówie o matmie
20 cze 14:03
sylwia gdańsk: chociaż roz z matmy pewnie trudne
20 cze 14:04
tim: Chyba pierwszy raz dostaje od ciebie brawo..

... to dla mnie zaszczyt
20 cze 14:04
sylwia gdańsk: tim dali Ci 6 chyba nie?

20 cze 14:06
sylwia gdańsk: z matmy
20 cze 14:07
tim: Ale w szkole?

6,00 to logiczne xD
20 cze 14:08
Bogdan:
A gdzie tam, Sylwio trudne, może tylko trochę ciekawsze. Wyobraź sobie swoją satysfakcję
i podziw innych za dobre zaliczenie matury rozszerzonej z matmy. Czy nie warto o to
powalczyć? Dzisiaj niektóre uczelnie techniczne w Polsce przyznają miesięczne stypendium
w kwocie 1000 zł za podjęcie u nich studiów, warunkiem jest znajomość szkolnej matematyki.
20 cze 14:11
sylwia gdańsk: heheheh no wlasnie Bogdan slyszlam ze roz z matmy to kosmos w porownaniu do podstawy
20 cze 14:14
sylwia gdańsk: Bogdan a o uczelni technicznej toraczej nie mysle

20 cze 14:19
Eta:
Timuś dorzucam
20 cze 14:27
Bogdan:
O kosmosie to plotki Sylwio leni, którym nie chce się nauczyć nawet tabliczki mnożenia.
20 cze 14:30
sylwia gdańsk: tim a gdzie
20 cze 14:30
sylwia gdańsk: ja tam matme lubei ale zeby sie na roz pchac to raczej nie
20 cze 14:32
sylwia gdańsk: Bogdan a co myslisz ze roz jest na niskim poziomie?
20 cze 14:36
Bogdan:
Niski poziom lub wysoki poziom, to względne pojęcia. Myślę, że uczeń osiągający oceny
co najmniej dobre, może spokojnie myśleć o maturze rozszerzonej. Uczeń z niższymi
ocenami maturę rozszerzoną uzna, że jest na wysokim poziomie. Trzy lata temu (a może dwa?)
zakres materiału został poważnie okrojony i teraz matura jest, jak sądzę łatwiejsza.
Bez względu na to, jaką decyzję podejmiesz, życzę Ci powodzenia i zachęcam do rozwiązywania
(codziennie) zadań. Praktyka, jak to mówią, czyni mistrza.
20 cze 14:47
sylwia gdańsk: hehehe dzieki
20 cze 14:52
sylwia gdańsk: tylko ze za bardzo nei ma zadan
20 cze 14:53
sylwia gdańsk: a ktos moze powiedziec o materiale cos w 3 klasie bo chyba tak samo mniej wiecej jest w LO
20 cze 14:55
sylwia gdańsk: szczerze to najbardziej okrojonym przedmiotem jest fizyka heh u mnie podstawa to byly 2 ksiazki
po 30 stron i koniec
20 cze 14:58
sylwia gdańsk: sory 79 stron sprawdzilam wydawala mi sie mniejsza jakas
20 cze 14:59
sylwia gdańsk: ale glownie tam nic nie ma rysunki i jakies zadania powtorzeniowe heh
20 cze 14:59
kamerling: U mnie dopiero za 2 latka matura... myślisz Bogdan, że rozwiązywanie codziennie samodzielnie
zadań pomoże i np. za rok będzie już mi się 'łatwiej myślało' ? Czy można to uznać za trening?
Co o tym sądzisz?
20 cze 16:52
Bogdan:
Zdecydowanie
kamerling pomoże. Nie można robić sobie zbyt długich przerw, w czasie
wakacji również trzeba rozwiązywać zadania. I bardzo ważna zasada − nie można odpuścić
żadnemu zadaniu, które nie chce się nam na początku poddać. Tak długo trzeba podchodzić
do takiego zadania, aż go rozwiążemy. Tim dostał dzisiaj ode mnie brawa właśnie za
nieustępliwość i upartość w dążeniu do rozwiązania. Przy okazji szukamy nowych narzędzi
(metod, wzorów, twierdzeń itp) gdzie tylko się da. Teraz jest łatwiej, internet to kopalnia
wiedzy i niewyczerpane oraz łatwo dostępne źródło informacji. Jakże często słyszymy
od uczniów − nie wiem, nie umiem, nie rozumiem, pomocy, ratunku, itp. zaraz po przeczytaniu
treści zadania bez próby wgryzienia się w to zadanie. Trzeba wierzyć w siłę swojego
rozumu. Podsumowując − najlepszym sposobem na matematykę jest rozwiązywanie zadań,
"w piątki, świątki i w niedziele". Trening w każdej dziedzinie daje efekty.
Pozdrawiam
20 cze 17:16
kamerling: Bardzo dziękuje Bogdan za odpowiedź. Pozdrawiam
20 cze 17:24
pinio: Bogdan i Eta super ,kiedy Ja taki będę.Ćwiczę możę się uda.
20 cze 18:42
Eta:
Ćwicz
pinio ... jak podpowiada Bogdan: " świątki, piątki i niedziele"

!
Efekty zauważysz bardzo szybko

Pozdrawiam!
20 cze 21:13
tim: Jestem

PS. Ładna metoda?

(podniecony

)
PS2. Sylwiu, ale ze co? :
20 cze 21:35
Bogdan:
Elegancka Timie
20 cze 21:39
Eta:
20 cze 21:44
Eta:
Zad... dla Timusia

Wykaż ,że a=
√6 − 2√5 −
√5 jest liczbą całkowitą .
20 cze 21:47
Adam: Hej.Mam prośbe o rozwiązanie zadań które potrzebne mi są na jutro do szkoły.NIe daje ra dy ich
rozwiązac z powodu mojej dyskalkuli. Będe wdzieczny za kazda pomoc.
1,Jaką długość ma promień okręgu wpisanego w romb o przekątnych długości 10cm i 12cm.
2,Oblicz długość promieni okręgów wpisanych i opisanych dla trójkąta prostokątnego o bokach
długości 8,15 i 17.
3,Oblicz pole kola wpisanego w trojkąt równoboczny o boku 4cm.
4,Odcinek A'B' jest podobny do odcinka AB w skali 5.Jaką dlugość ma odcinek A'B' jeśli odcinek
AB ma długość 2?
5,Kąt α' jest podobny do kąta α w skali 3.Kąt α ma miarę 30st.Jaką miare ma kąt α?
6,Trójkąt K'L'M' jest podobny do trójkąta KLM w skali 13 jaki obwód ma trójkąt KLM,jeśli
obwód trójkąta K'L'M' jest równy 60?
20 cze 22:51
Eta:
zad1/
r=
12h należy obliczyć h
P=
12*e*f gdzie e, f −−− długości przekątnych rombu
P=
12*12*10 = 60 [j
2]
przekątne dzielą romb na cztery przystające trójkąty prostokątne
zatem z tw. Pitagorasa obliczamy długość "a" boku rombu:
a
2 = (
12e)
2 + (
12f)
2
a
2 = 36 + 25 => a
2 = 61 =>
a= √61
zatem:
P= a*h =>
√61*h= 60
zad2/
a= 8 b= 15 c= 17
| | c | | 17 | |
Rop = |
| ...... to R= |
|
|
| | 2 | | 2 | |
R= 8,5 [ j]
gdzie P−−− pole trójkąta p −− połowa obwodu
zatem:
P=
12*8*15 = 60 [j
2]
zatem r
wp=
6020
rwp= 3 [j]
zad3/
r
wp=
13*h
Δ
więc:
rwp= 2√33 [j]
zad4/
A
'B
' ~ AB w skali k= 5
to:
I A
'B
'I = k*IABI
IA
'B
'I= 5*2
IA
'B
'I= 10
zad 5/
podobnie:
α
' ~ α w skali k= 3
to α
'= k*α
α
'= 3*30
o
α
' = 90
o
zad6/
Δ K
'L
'M
' ~ Δ KLM w skali k =
13
więc:
Ob ΔKLM = 60 * 3 = 180 [j]
21 cze 00:03
tim: Hm... Eto... Zagadka dla mnie... ale dosyć trudna (dla mnie

)... muszę się trochę pogłowić
21 cze 12:43
tim: No i już

Najpierw liczyłem:
√6 − 2√5 −
√5 = a
2
6 − 2
√5 − 2
√30 − 10√5 + 5 = a
2
I nawet do 4
141 + 120 − 40
√5 − 44
√5 + 8
√150 − 50√5 − 44
√30 − 10√5 = a
4
A nie spostrzegłem wzoru skróconego mnożenia, gdyż
6 − 2
√5 = 1 − 2
√5 + 5 = (1 −
√5)
2
I mamy:
√(1 − √5)2 −
√5 = a
|1 −
√5| −
√5 = a
√5 − 1 −
√5 = a
a = − 1
a jest całkowite
21 cze 12:55
tim: Ach .. ty Eta

Teraz ja mam zadanko:
| | a | | b | | c | |
Udowodnij, że jeżeli: |
| + |
| + |
| = 1 to: |
| | b + c | | c + a | | a + b | |
| a2 | | b2 | | c | |
| + |
| + |
| = 0 |
| b + c | | c + a | | a + b | |
21 cze 12:57
tim: Tam miało być c
2 −−> poprawka:
| a2 | | b2 | | c2 | |
| + |
| + |
| = 0 |
| b + c | | c + a | | a + b | |
21 cze 12:59
Adam: O matko jesteście wielcy

Dzieki Wielkie nie spodziewalem sie tak szybkiej i konkretnej
odpowiedzi

Dziękuje
21 cze 14:48
Adam: P.S. Oczywiscie Dzięki dla Ciebie Eta
21 cze 14:49
Adam: Głupio mi prosić..Ale dostalem kolejne 12 zadan znów na jutro.Bo potrzebuje dużo ocen.Chcialoby
sie wam

Sama geometria
21 cze 14:53
Michał KAS: Zad. Rozwiąż równanie
a) |−|x|+2|=4
b) |−|x−1|+4|=7
Zad. Oblicz
| 4128*216−5*832:49*1647 | |
| |
| 5*[25*(324)3]4*5,9 | |
21 cze 14:58
magda: siema
21 cze 15:03
magda: ktos to robi

te zdania michala
21 cze 15:03
Adam: 1,Jaka jest wysokość walca,którego średnica podstawy jest równa 12cm,a objętość jest równa
72π.
2.Koło wielkie kuli ma obwód 16π.Oblicz objętość kuli.
3.Pierścien kołowy o promieniach R=5cm i r=3cm obrócono wokół średnicy.Oblicz objętość
powstalej bryły
4,Oblicz przekątną graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi podstawy 4 i krawędzi
bocznej 5.
5.Jaką długość ma krawędź ośmiościany foremnego o krawędzi 3?
6,Oblicz wysokość czworościany foremnego o krawędzi 4,
7.Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość
a)graniastosłupa prawidłowego trojkątnego i krawędzi podstawy 4cm i krawędzi bocznej 6cm.
b)ostrosłupa prawiodłowego o krawędzi podstawy równej 4cm i wysokości równej 1cm.
c)graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego o krawędzi podstawy 3cm i krawędzi bocznej 5cm.
8.Ile materiału potrzea na uszycie namiotu w kształcie walca o średnicy podstawy 3m i wysokości
1m,na którym umieszczono półkulistą kopułę?
9.jaką bryłę obrotową otrzymano przez obrót rombu:
a)wokół jego przekątnej
b)wokół jego boku?
10.Przekątna ściany bocznej sześciany ma długość 2
√6.Oblicz objętość tego sześcianu.
NAprawde uratowalibyscie mnie przed niezdaniem. ... Proszę
21 cze 15:05
Adam: 1,Jaka jest wysokość walca,którego średnica podstawy jest równa 12cm,a objętość jest równa
72π.
2.Koło wielkie kuli ma obwód 16π.Oblicz objętość kuli.
3.Pierścien kołowy o promieniach R=5cm i r=3cm obrócono wokół średnicy.Oblicz objętość
powstalej bryły
4,Oblicz przekątną graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi podstawy 4 i krawędzi
bocznej 5.
5.Jaką długość ma krawędź ośmiościany foremnego o krawędzi 3?
6,Oblicz wysokość czworościany foremnego o krawędzi 4,
7.Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość
a)graniastosłupa prawidłowego trojkątnego i krawędzi podstawy 4cm i krawędzi bocznej 6cm.
b)ostrosłupa prawiodłowego o krawędzi podstawy równej 4cm i wysokości równej 1cm.
c)graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego o krawędzi podstawy 3cm i krawędzi bocznej 5cm.
8.Ile materiału potrzea na uszycie namiotu w kształcie walca o średnicy podstawy 3m i wysokości
1m,na którym umieszczono półkulistą kopułę?
9.jaką bryłę obrotową otrzymano przez obrót rombu:
a)wokół jego przekątnej
b)wokół jego boku?
10.Przekątna ściany bocznej sześciany ma długość 2
√6.Oblicz objętość tego sześcianu.
NAprawde uratowalibyscie mnie przed niezdaniem. ... Proszę
21 cze 15:05
AS: a) |−|x| + 2| = 4 Przypominam: |x| = x dla x ≥ 0
−x dla x < 0
−|x) + 2 = 4 lub −|x| + 2 = −4
−|x| = 4 − 2 −|x| = −4 − 2
−|x| = 2 −|x| = −6
|x| = −2 odpada |x| = 6 ⇔ x = −6 lub x = 6 (Odp.)
bo wartość bezwzględna
jest zawsze ≥ 0
b)
|−|x − 1| + 4| = 7
−|x − 1| + 4 = 7 lub −|x − 1| + 4 = −7
−|x − 1| = 7 − 4 −|x − 1| = −7 − 4
|x − 1| = −3 odpada |x − 1| = 11
x − 1 = 11 lub x − 1 = −11
x = 12 lub x = −10 (Odp)
21 cze 15:29
tim: Heh

... As a ja rozwiązuję to w drugim poścvie
21 cze 15:30
tim: Zadania ADAMA:
21 cze 15:31
tim: 1:
d = 12cm
V = 72π
r = 6cm
V
walca = πr
2H
72π = π * 6
2 * H
72 = 36H
H = 2
21 cze 15:33
tim: 2:
2πR = 16π
R = 8
V = 68223π
21 cze 15:34
AS: Ależ rywalizacja! Z dopingiem.
21 cze 15:35
tim:
3... Zostawiam dla kogoś
4: Rysunek: graniastosłup prawidłowy czworokątny = graniastosłup o podstawie kwadratu.
METODA A:
Widzimy, że przekątna graniastosłupa, przekątna podstawy oraz krawędź boczna tworzą trójkąt
prostokątny, zatem:
c
2 + e
2 = d
2
Musimy znaleźć długość e:
a
2 + b
2 = e
2
4
2 + 4
2 = e
2
e = 4
√2
Mamy c i e. Podstawiamy do wzoru:
5
2 + (4
√2)
2 = d
2
25 + 32 = d
2
d =
√57
METODA B:
Korzystamy z wzoru na długość przekątnej w graniastosłupie:
d =
√a2 + b2 + c2
d =
√16 + 16 + 25 =
√57
21 cze 15:40
tim: Heh
21 cze 15:41
magda: im moge wiedziec gdzie sie wybierasz jak skonczysz LO?
21 cze 15:46
magda: tim mialo byc nie im heheh
21 cze 15:46
magda: i jak CI idzie fizyka?
21 cze 15:48
tim:
5. Na pewno tak? O.o

Jaką długość ma krawędź ośmiościanu o krawędzi 3? Odp.
3
6.
Rysunek: Czworościan foremny = Cztery ściany w kształcie trójkątów równobocznych.
METODA A:
| | 2 | |
Korzystając z własności trójkąta równobocznego mamy odcinek x = |
| h (h = wysokość podstawy |
| | 3 | |
| | √3 | | 2 | | √3 | | √3 | |
= |
| a), więc x = |
| * |
| a = |
| a |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
Z tw. Pitagorasa wynika:
x
2 + H
2 = a
2
H =
√23a <<−−−−
H = √23 * 4
METODA B.
Korzystamy z wzoru na wysokość czworościanu foremnego (dostępnego np. w książce) (który
wyprowadziłem wcześniej)
H =
√23a
H = √23 * 4
21 cze 15:49
tim: madziu... Chciałaś powiedzieć jak skończe GIM

? Idę chyba do 3 LO w Gdańsku, bądź do 3 LO w
Gdyni.
21 cze 15:50
magda: ale ja pytam po lo
21 cze 15:50
tim: A ja wiem? To dopiero za raz.., dwa.., trzy.. cztery.. pięć... lat
21 cze 15:52
magda: no ja ale nei zastanawiales sie na prawde?
21 cze 15:56
tim: Nie... A czemu pytasz?
21 cze 15:58
magda: a tak sobie
21 cze 15:59
tim: Mów

Czemu xD A tak wgl to mnie znasz? xD
21 cze 16:01
magda: skad

? heheh nie znam
21 cze 16:02
tim: A z forum?
21 cze 16:03
Miś:
Do Adam
zad3/ powstała z obrotu bryła jest kulą o promieniu R= 5
z wydrążoną małą kulą ( współśrodkową ) o promieniu r= 3
zatem Vbryły = 43πR3 − 43πr3
Vbr.= 43π( 53 − 33) = 43π*98 [j3]
zad8/
Pc = 12Pkuli + Pbwalca
Pc= 2πr2 +2πrh gdzie r= 32 h= 1
Pc= 2π*94 + 2π*32
Pc= 92π + 3π
Pc= 152*π
Pc= 7,5*3,14 =23, 55m2
21 cze 18:54
Miś:

zad9/ IACI = f IDBI= e
w wyniku obrotu rombu dookoła przekątnej
powstaje bryła złożona z dwóch sklejonych podstawami
przystających stożków o wymiarach:
1/ jezeli obrót jest wokół przekątnej "f" to: r=
12e h=
12f
2/ " " " " " "e" to: r=
12f h=
12e
21 cze 19:10
21 cze 20:59
♊: pierwszy link nie działa

− wybaczcie
21 cze 21:00
Miś:

Dla
Adam
bryłą powstałą z obrotu rombu wokół boku jest:
walec z
wydrążonym stożkiem oraz
nałożonym stożkiem( o tych samych
wymiarach)
których podstawą jest koło o promieniu r = h
rombu
V
bryły = V
walca DCD
'C
'
21 cze 21:02
magda: x 10 : (x2+x−2) podzien wielomian
zerknie ktos jak to rozw?
21 cze 21:11
Miś:

Zad 10/
trójkąt BCD jest prostokątny i równoramienny:
zatem IBDI
2 = a
2 +a
2
2a
2 = (2
√6)
2
2a
2 = 4*6
a
2 = 12
a=
√12 = 2
√3
a= 2√3
V= a
3 => V= ( 2
√3)
3 = 8*3
√3 = 24
√3 [ j
3]
21 cze 21:12
Vax: Zaczynają się wakacje, więc postanowiłem odświeżyć temat

Na początek może zarzucę zadankiem:
Uzasadnij, że liczby a(1−b) , b(1−c) , c(1−a) nie mogą być wszystkie jednocześnie większe od
| | 1 | |
|
| (a,b,c rzeczywiste  ) |
| | 4 | |
Pozdrawiam.
23 cze 15:49
eN'Roses: Zad 2 Bogdana mozna bylo by zrobic tak ze podzielic obu stronnie przez n! a potem wyliczyc
granice? podobnie jak zrobil to AS?
23 cze 18:11
Vax: Tak, doprowadzamy to do postaci:
Teraz zauważamy, że z założenia mamy n ≥ 3, ale prawa strona dąży do e < 3, skąd wynika teza,
| | 1 | |
co do mojego zadania to daję podpowiedź, że na początku można dowieść, iż x(1−x) ≤ |
| dla |
| | 4 | |
dowolnej liczby rzeczywistej

Pozdrawiam.
23 cze 18:44
Godzio:
A taki układ :
a = 2
c = − 1
| | 1 | |
a(1 − b) = 2 * (1 − |
| ) = 1 |
| | 2 | |
| | 1 | |
b(1 − c) = |
| (1 − (−1)) = 1 |
| | 2 | |
c(1 − a) = − 1 * (1 − 2) = 1
24 cze 00:24
Vax: Eh, sorry za małe zamieszanie, nie dopisałem, że a,b,c ∊ (0;1) teraz jest ok.
24 cze 10:21
Adrian: zadanie wydaje się trochę trudniejsze i nie wiem jak się za nie zabrać a mianowicie z jakiego
wzoru na pochodne skorzystać. Wyznaczyć pochodne cząstkowe funkcji: f(x,y)=cos(x)√y−2x5y7
proszę o pomoc
24 cze 11:28
Adrian: ∫xcos(2x)dx proszę o pomoc w rozwiązaniu tej całki
24 cze 11:30
Jack:
w innym poście rozwiązane...
24 cze 13:02
Vax: Zauważyłem jeszcze jedno nierozwiązane zadanie z 21 czerwca (tim'a) wykaż, że jeżeli
| | a | | b | | c | | a2 | | b2 | | c2 | |
|
| + |
| + |
| = 1 to |
| + |
| + |
| =0, mnożąc założenie |
| | b+c | | a+c | | a+b | | b+c | | a+c | | a+b | |
przez a otrzymujemy:
| a2 | | ab | | ac | |
| + |
| + |
| = a |
| b+c | | a+c | | a+b | |
Analogicznie przez b,c:
| ab | | b2 | | bc | |
| + |
| + |
| = b |
| b+c | | a+c | | a+b | |
| ac | | bc | | c2 | |
| + |
| + |
| = c |
| b+c | | a+c | | a+b | |
Sumujemy stronami:
| a2 | | b2 | | c2 | | ab+ac | | ab+bc | | ac+bc | |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| = a+b+c |
| b+c | | a+c | | a+b | | b+c | | a+c | | a+b | |
| a2 | | b2 | | c2 | | a(b+c) | | b(a+c) | | c(a+b) | |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| = a+b+c |
| b+c | | a+c | | a+b | | b+c | | a+c | | a+b | |
| a2 | | b2 | | c2 | |
| + |
| + |
| +a+b+c = a+b+c |
| b+c | | a+c | | a+b | |
| a2 | | b2 | | c2 | |
| + |
| + |
| = 0 cnd  |
| b+c | | a+c | | a+b | |
Pozdrawiam.
24 cze 13:10