Obliczanie monotoniczności i wypukłości funkcji
neocortex: Moja funkcja to:
f(x)= (x−1)2(x+2)
Liczę pochodną:
2(x−1)(x+2)+(x−1)2
być może monotoniczność można ustalić już w tym punkcie, ale nie jestem pewien jak, bo dwa
nawiasy decydują o znaku wyrażenia, chyba, że ktoś zna jakiś schemat, który się teraz stosuje.
Co do wypukłości:
f''(x)=2(2x−1)+2(x−1)=4x−2+2x−2=6x−4=x−46
Ale z wykresu f(x)= (x−1)2(x+2), widzę, że te rozwiązanie jest błędne. Kto potrafi obliczyć
monotoniczność i wypukłość?
3 lut 12:28
neocortex: Proszę o podpowiedź
3 lut 16:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
2(x−1)(x+2)+(x−1)2 albo grupujesz ... albo wymnażasz
grupowanie:
2(x−1)(x+2)+(x−1)2 = (x−1)[2(x+2) + (x−1)] = (x−1)(3x+3) = 3(x−1)(x+1)
3 lut 16:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
a w jaki sposób wyliczona zostala f''(x)
3 lut 16:20
neocortex: Powinno być 2x(x+2)+2(x−1)*x+2(x−1)? Nie jestem pewien, czy 2 powinno stać przed dwoma
pierwszymi nawiasami, czy tylko przed pierwszym.
3 lut 16:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
to wymnóż nawiasy

i dopiero wtedy licz pochodną
3 lut 16:37