ekstrema lokalne
Marta: Witam! Prosze pomozcie mi

zadanie :wyznacz ekstrema lokalne funkcji
f(x,y)=2x
2+y
3−4xy
i prosze o wytłumaczenie z gory dziekuje
17 cze 09:35
AS: f(x,y) = 2*x2 + y3 − 4*x*y
Obliczam pochodne cząstkowe (warunek konieczny)
f'x = 4*x − 4*y = 0
f'y = 3*y2 − 4*x = 0
Z pierwszego równania mamy
4*x − 4*y = 0 |:4 ⇒x − y = 0 ⇒ x = y
Wyliczone x wstawiam do drugiego równania
3*y2 − 4*y = 0 ⇒ y*(3*y − 4) = 0 ⇒ y = 0 lub y = 4/3
Otrzymuję dwa punkty w których może wystąpić ekstremum.
A(0,0) , B(4/3,4/3) bo x = y
Badam ekstremum.
Warunek wystarczający
W(xo,yo) = f'xx(xo,yo)*f'yy(xo,yo) − [f'xy(xo,yo)]2 > 0
fxx = 4 , fyy = 6*y , fxy = −4
W(xo,yo) = 4*6*y − (−4)2 = 24*y − 16 = 8*(3*y − 2)
Badam punkt A(0,0)
W(0,0) = 8*(3*0 − 2) = −16 < 0 nie występuje ekstremum,bo musi być W > 0
Badam punkt (4/3,4/3)
W(4/3,4/3) = 8*(3*4/3 − 2) = 8*(4 − 2) = 16 > 0 występuje ekstremum.
Tylko jakie?
Gdy f'xx(xo,yo) > 0 minimum , gdy f'xx(xo,yo) < 0 maksimum
f'(4/3,4/3) = 4 > 0 , minimum
Wartość minimum otrzymam podstawiając x = y = 4/3 do równania funkcji
f(x,y) = 2*(4/3)2 + (4/3)3 − 4*4/3*4/3
= 2*16/9 + 64/27 − 64/9 = 64/27 −32/9 = −1 5/27
17 cze 11:09
sylwia gdańsk: to jest w lo?
18 cze 10:59