pytanie
tn: trygonometria
Witam.
Rozważam różne wielokrotności kąta, a wykresy. Czy może mi ktoś podać wzór na minima w
przypadku funkcji sin(2x)?
3 lut 11:52
3 lut 11:54
3 lut 12:02
tn: tzn minima
3 lut 12:02
Saizou : | | 3π | |
można też tak wiedząc że sinx=−1⇔x=− |
| +2kπ |
| | 2 | |
zatem sin2x=−1
3 lut 12:07
tn: Mogę powiedzieć, że maxima cos osiąga w 2kπ ?
Tzn: maxima dla x=2kπ
3 lut 12:08
Saizou : znaczy się
| | π | |
minus mi został pod podałem przykład na początku z − |
| +kπ |
| | 4 | |
3 lut 12:09
Saizou : gdzie k ∊ C

jak najbardziej
3 lut 12:10
tn: minima osiąga dla
π+2kπ
lub mogę to nazwać:
(2k+1)π − nieparzyste wielokrotności
OK?
3 lut 12:12
Saizou : ale wykres czego
3 lut 12:13
tn: cosa
3 lut 12:21
Saizou : cosx osiąga
a) maximum w 2kπ ,k∊C
b) minimum w π+2kπ , k∊C
3 lut 12:24