udowodnij metodą indukcji matematycznej
orzeł: Witam, to zadanie było już rozwiązywane milion razy, ale chciałbym, żeby ktoś pomógł mi je
rozwiązać metodą indukcji matematycznej.
Udowodnij, że dla każdej liczby całkowitej liczba :
k
6−2k
4+k
2
jest podzielna przez 36.
Da się to w ogóle rozwiązać tą metodą? Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc
3 lut 11:29
Saizou : na pewno się da, ale po co, nie prościej jest zapisać że
k
2(k
4−2k
2+1)= k
2(k
2−1)
2=(k(k
2−1))
2=(
(k−1)k(k+1))
2
niebieskie jest iloczynem trzech kolejnych liczb całkowitych zatem na pewno jedna z nich dzieli
się przez 3, a inna przez 2, zatem iloczyn dzieli się przez 6, a podniesiony do kwadratu przez
36 cnu
PS. a dla jakiej liczby byś sprawdzał podzielność
3 lut 11:53
orzeł: Tak wiem, że można w ten sposób, ale mam za zadanie zrobić to właśnie indukcją. A co do
pytania, to nie za bardzo rozumiem. Nauczyli mnie rozwiązywać to taką metodą:
1) sprawdzam prawdziwość wzoru dla k=2
2) zakładam prawdziwość wzoru dla k=n (wtedy wychodzi n6−2n4+n2=36w1 gdzie w1∊N)
3) udowadniam prawdziwość wzoru dla k=n+1 (wtedy mamy (n+1)6− 2(n+1)4+(n+1)2=36w2 gdzie
w2∊N, no i teraz wyznaczam coś, np n2 z pkt. 2) i podstawiam do pkt. 3) i przekształcam tak,
żeby wyszła liczba podzielna przez 36).
Dopiero zaczynam z tym ćwiczyć, więc mam z tym problem.
3 lut 13:08
Trivial:
Ma być indukcją, ale nikt nie broni uprościć wyrażenia od którego wychodzimy.
k6 − 2k4 + k2 = ((k−1)k(k+1))2
To wyrażenie ma być podzielne przez 36 = 62 a zatem wystarczy że pokażemy:
6 | (k−1)k(k+1)
I tu można dalej indukcją...
1. Warunek początkowy, k = 2
1*2*3 = 6 OK
2. Warunek kroku 6 | (k−1)k(k+1) ⇒ 6 | k(k+1)(k+2)
k(k+1)(k+2) = k(k+1)(k−1 + 3) = k(k+1)(k−1) + 3k(k+1)
6 | k(k+1)(k−1) (założenie kroku indukcyjnego)
Zatem wystarczy pokazać, że 6 | 3k(k+1), czyli 2 | k(k+1).
Przypadek 1: k = 2m
2m*(2m+1) OK
Przypadek 2: k = 2m+1
(2m+1)*(2m+2) = 2(2m+1)*(m+1) OK
Więcej przypadków nie ma, zatem 2 | k(k+1) dla każdego całkowitego k, co kończy dowód.
3 lut 13:28
orzeł: wielkie dzięki za pomoc
3 lut 13:39