rozłóż
OLI: Rozłóż na czynniki:
a)2x+x do kwadratu
b)x do kwadratu −5x−14
c)125x do trzeciej +8y do trzeciej potegi
d)x do trzeciej +x do kwadratu +x +1
e) x do piątej +2x do trzeciej −8x do kwadratu −16
3 lut 11:23
3 lut 11:25
OLI: ROZŁÓŻ NA CZYNNIKI:
a)2x + x2
b)x2 − 5x − 14
c)125x3 + 8y3
d)x3+x2+x+1
e)x5+2x3−8x2−16
3 lut 11:59
Marta: a)x(2+x) o cos takiego chodzi?
3 lut 12:10
OLI: tak?
3 lut 12:13
Marta: a ten znak zapytania to co a znaczyc?
3 lut 12:15
Saizou : a) x(2+x)
b) x2+2x−7x−14=x(x+2)−7(x+2)=(x+2)(x−7)
c) (5x)3+(2y)3=(5x+2y)(25x2−10xy+4y2)
d) x2(x+1)+1(x+1)=(x+1)(x2+1)
e) x3(x2+2)−8(x2+2)=(x3−8)(x2+2)=(x−2)(x2+2x+4)(x2+2)
3 lut 12:22