zapis
Zielony: Jak to zapiać
Każdy element zbioru A należy dokładnie do jednego ze zbiorów B1,B2,B3,B4,.....
3 lut 11:18
kur:
kukuryku!
3 lut 11:19
b.: jeden przykład Ci rozwiązałem, dalej próbuj sam Zielony, będziemy poprawiać, inaczej nie ma
sensu
3 lut 11:25
Zielony: ∀ x ∊A x∊ i własnie nei wiem jak zapisać tego ze do jednego ze zbiorów B1,B2,.. bo nie
weidomo ile jest tych zbiorów.
3 lut 11:32
b.: ale wiadomo, że są indeksowane liczbami naturalnymi, więc następne w kolejności będzie n∊N...
3 lut 11:33
b.: i wiadomo ile ich jest, tyle ile liczb naturalnych
3 lut 11:34
Zielony: czyli moze coś takiego ∀ x ∊A x∊Bn∊N ⋀ Bi∩Bj=∅ gdzie i,j∊N może być? czy istnieje jakis
latwiejszy zapis
to B na początku to rodzina ale nie weim czy dobry użyłem dobrego zaspisu
3 lut 11:41
b.: nie, nie można tak pisać, do tego ,,n'' trzeba dopisać jakiś kwantyfikator, bo inaczej całe
zdanie zależy od n...
3 lut 11:44
Zielony: ∀ x ∊A ∃ n∊N x∊Bn∊N ⋀ Bi∩Bj=∅ gdzie i,j∊N a teraz?
3 lut 11:46
Zielony: 
?
3 lut 12:09
b.: 1. co robi to ,,∊N'' w indeksie zbioru B
2. nie musi zachodzić Bi∩Bj=∅, żeby x należał tylko do jednego ze zbiorów!
3 lut 14:08
Zielony: czyli jak to powinno byc?
3 lut 15:03
b.: tak jak napisane, ,,dokładnie do jednego ze zbiorów''
czyli jeśli należy do jakiegoś Bn, to już do innych nie może należeć
3 lut 15:36
Zielony: czyli tak ?∀ x ∊A ∃ n∊N x∊Bn
3 lut 15:46
b.: tak, ale to jest tylko ,,A należy do (co najmniej) jednego ze zbiorów B1,B2,B3,B4,.....''
teraz trzeba jeszcze dopisać, że nie należy do zbiorów o indeksie innym niż n
3 lut 18:08
Zielony: czy mółbys mi to napisac bo ja juz sam nie wiem jak to ma wygladać. bardzo prosze.
3 lut 18:34
b.: trzeba wprowadzić jeszcze jedną zmienną, powiedzmy m∊N, dla m≠n ma być x∉Bm
3 lut 21:12
Zielony: czyli reasumując ma być ∀ x ∊A ∃ n∊N x∊Bn ∀m∊N m≠n x∉B. tak maja byc kwantyfikatory?
3 lut 22:07
Zielony: na koncu powinno byc Bm
3 lut 22:08
b.: kwantyfikatory tak, ale brakuje jeszcze znaku koniunkcji i implikacji:
∀ x ∊A ∃ n∊N (x∊Bn ∧ (∀m∊N m≠n ⇒ x∉Bm ))
3 lut 23:31
Zielony: dzięki
4 lut 11:05