Prosze o pomoc!!!!!! i wytłumaczenie.polecenie-rozwiaz układ rownan
Kasia: Prosze o pomoc



i wytłumaczenie.polecenie−rozwiaz układ rownan
x+y−5z+t=3
2x−2y−4z−t=−2
x+3y−5z+t=7
x+y+z−2t=3
17 cze 09:31
Edek: 1 z 3
x+y−5z+t=3
x+3y−5z+t=7
odejmujemy
−2y=−4
y=2
mamy
x−5z+t=1
2x−4z−t=2
x+z−2t=1
1 z 2 dodajemy
3x−9z=3
x−3z=1
podstawiamy do 3
1+3z+z−2t=1
4z−2t=0
t=2z
pomęcz się dalej

gdybyś miała problem to pisz ...
17 cze 09:41
Kasia: Dziekuje
17 cze 10:19
Kasia: a jeszcze mam pytanie skąd sie wzieło :mamy
x−5z+t=1
2x−4z−t=2
17 cze 10:30
AS: Kasiu!
Zapamiętaj zasadę postępowania w rozwiązywaniu układu równań
liniowych metodą podstawiania.
Wyliczam wybraną niewiadomą z pierwszego równania i wstawiam
do wszystkich pozostałych.
W ten sposób dostaję układ równań zmniejszony o jedną niewiadomą.
Porządkuję ten układ i powtarzam operację z następną niewiadomą
tak długo,aż dojdę do równania z jedną niewiadomą.
17 cze 10:38