zapis
Zielony: Problem z zapisem
Rodzina {X,Y,Z} jest rodzina rozłączną
Każdy niepusty podzbiór zbioru A który nie jest podzbiorem zbioru B jest podzbiorem zbioru C.
Każdy niepusty element rodziny S który nie jest podzbiorem zbioru B jest podzbiorem zbioru C..
Jak to zaspisac symbolicznie bardzo prosze o pomoc.
3 lut 10:18
b.: b)
∀ E ⊆ A ( E ≠ ∅ ∧ ¬ E ⊆ B) ⇒ E ⊆ C
(zależnie od konwencji, można też użyć powyżej ,,⊂'' zamiast ,,⊆'')
3 lut 10:36
Zielony: a pozostałe? jak je trzeba rozpisać?
3 lut 10:43
b.: c) to niemal to samo, zapisz sam
a) nie wiem, co to znaczy 'rodzina rozłączna'
3 lut 10:49
Zielony: tez nie weim co to jest rodzina rozłączna.
a czy c ma tak wyglądać ∀ x ⊂ S ( x ≠ ∅ ∧ ¬ x ⊂ B) ⇒ x ⊂ C. czy jako leemt ma atu byc mały x
czy duży?
3 lut 10:55
Zielony: jako element
3 lut 10:55
b.: to czy x jest mały czy duży nie ma (formalnie) żadnego znaczenia, dla mnie bardziej naturalny
byłby jednak duży
c) nie tak wygląda, zapisz jeszcze raz ,,element rodziny S''
3 lut 11:24
Zielony: ∀ x ∊S ( x ≠ ∅ ∧ ¬ x ⊂ B) ⇒ x ⊂ C tak?
3 lut 11:31
b.: tak
3 lut 11:34
Zielony: dzięki

a moze a to trzzba po prostu tak zaspiac X∧Y=∅∧ X∧Z=∅ ∧Y∧Z=∅? ten znak ∧ pomiedzy XYZ to ma byc
rzekrój. czy to jest dobrze?
3 lut 11:38
Zielony: X∧Y=∅∩ X∧Z=∅ ∩Y∧Z=∅
3 lut 11:41
b.: gdybym był zmuszony jakoś zinterpretować znaczenie ,,rodziny rozłącznej'', to też bym tak
zrobił, ale sam bym to nazwał ,,rodziną rozłącznych zbiorów''
3 lut 11:43
Zielony: ja chyba tez. czyli ten zaspi do a jest dobry ?
3 lut 11:44
b.: tak
3 lut 14:09