ciągi! Błagam ! na jutro !
Kiniusia: Błagam o pomoc !
| | 6n−10 | |
1.Dany jest ciąg (an)) o wyrazie ogólnym an= |
| .Wówczas: A: a1=4 B:a4=4 |
| | n+1 | |
C: a
6=4 D: a
7=4
2.Dany jest ciąg arytmetyczny o wyrazie ogólnym a
n=−2n−7.Różnica tego ciągu jest równa..?
3.Piąty wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 15, a ósmy 6. Wówczas jeśli a
1 jest pierwszym
wyrazem, a r różnicą tego ciągu to : A: a
1=−27 r=−3 B: a
1=27 r=3 C: a
1=27 r=3
D:a
1=−27 r=3
4. Liczby naturalne dodatnie, których reszta z dzielenia przez 7 jest równa2, tworzą ciąg
określony wzorem: A: a
n=2n=7 B: a
n=2n*7 C:a
n=7n−5 D:a
n=7n:2
5.Jeśli log
24,log
2x,log
216) jest ciągiem arytmetycznym to x jest równe: A:3 B:5 C:6 D:8
6.Dany jest ciąg arytmetyczny o pierwszym wyrazie −7 i róznicy −2. Drugi wyraz tego ciągu jest
równy : A:−9 B:−5 C:14 D:−14
Artur z miasta Neptuna:
Czy w ogole znasz podstawy odnosnie ciagow arytmetycznych

Probowalas sama zrobic te zadania ... Pytanie dotyczy przedewszystkim ostatniego zadania