matematykaszkolna.pl
Wyprowadź wzór na pole powierzchni figury płaskiej... zenek135: Witam Mam problem z prostym − na pierwszy rzut oka − zadankiem. Zadanie składa się z dwóch części. 1) Wyprowadź wzór na przedstawione niżej − zakreskowane pole powierzchni, używając symboli: D − średnica zewnętrzna (lub R − większy promień) d − średnica wewnętrzna (lub r − mniejszy promień) p − wielkość przerwy P − pole powierzchni Tu znajduje się rysunek pola: http://img10.imageshack.us/img10/6897/pole3.png Właściwy problem pojawia się w części drugiej: 2) Używając wyprowadzonego wcześniej wzoru, sprawdź dla jakich wartości D spełniona jest nierówność: F / P < k Byłbym wdzięczny za pomoc.
17 cze 07:19
imię lub nick.: ↑ ciekawe zadanie. przyznacie...
23 cze 14:30
zenek135: Dla mnie to zadanie okazało się za ciekawe. Jest to część większego projektu z podstaw konstrukcji maszyn. Jeśli nie uda mi się tego rozwikłać to projekt najprawdopodobniej nie zostanie skończony. Bardzo dużo czasu i wysiłku włożyłem już w ten projekt, więc bardzo mi zależy na rozwiązaniu.
23 cze 17:46
Jakub: Piszesz "Właściwy problem pojawia się w części drugiej" tzn. masz już ten wzór na pole powierzchni czy nie? Jeśli chodzi o 2) to co oznaczają litery F i k. Z twojego postu to nie wynika, a z konstrukcji maszyn to raczej wielu specjalistów tu nie ma. Zadanie faktycznie ciekawe.
23 cze 17:53
AS: Przysyłam wstępne rozwiązanie − prawdopodobnie ulegnie ono zmianie. Nie sprawdziłem do końca. s = p/obwód zewnętrzny = p/(2*π*R) − jest to część obwodu zewn. jaki przypadnie na przerwę. Taka sama część przypadnie na kąt środkowy odpowiadający szparze α = s*(2*π) = p/R kąt wyrażony w radianach Pole pierścienia pełnego P1 = π*(R2 − r2) Pole jednej szpary P2 = 1/2*R2*α − 1/2*r2*α = 1/2*α*(R2 − r2) = 1/2*p/R*(R2 −r2) Szukane Pole S = P1 − 2*P2 = π*(R2 − r2) − 2*1/2*p/R*(R2 − r2) S = (R2 − r2)*(π − p/R) Tak na słowo honoru, na razie nie mam pełnej pewności co do poprawności. W każdym razie na razie błędu nie dostrzegam. W drugiej części co oznacza F i k?
23 cze 18:12
zenek135: Celowo sformułowałem zadanie tak aby matematycy nie znający się na konstrukcji maszyn nie musieli się nimi zajmować, dlatego nie wspominałem o zbędnych szczegółach. Tak więc: F − działająca siła (ściskająca detal o podanym przekroju) k − parametr określający wytrzymałość stali na ściskanie Traktujcie je jako wielkości dane, przemieszczając je w równaniu wedle potrzeby. Nie mogę podać konkretnych wartości ponieważ nie są to stałe (będę musiał zmieniać te parametry wedle potrzeby)
23 cze 18:26
Bogdan: rysunek A = (0, 0), B = (P2, 0) Równanie okręgu o promieniu R: x2 + y2 = R2 ⇒ y = R2 − x2 dla x ∊ <0, R>, Równanie okręgu o promieniu r: x2 + y2 = r2 ⇒ y = r2 − x2 dla x ∊ <0, r> Zastosujemy rachunek całkowy. P/2 Pole części zakreskowanej: P = ∫ (R2 − x2 r2 − x2 ) dx 0 Uwaga: ∫ a2 − x2 dx = 12arcsin x|a| + 12xa2 − x2 + C
23 cze 18:53
Bogdan: Coś niewyraźnie wyszły ułamki i jest nieścisłość w ostatnim zapisie.. Poprawiam:
 P 
B = (

, 0)
 2 
 1 x x 
a2 − x2 dx =

a2 arcsin

+

a2 − x2 + C
 2 |a| 2 
23 cze 18:57
Leszek: Bogdanie a jeżeli mamy pole wycinka koła πR2*α to da się zamienić ten wzór na wzór z funkcją trygonometryczną na z sinusem kąta α
23 cze 19:13
Bogdan: Leszku, pole wycinka koła przy zastosowaniu miary stopniowej kąta wyraża się wzorem:
 α 1 
Pw =

πR2, a przy zastosowaniu miary łukowej: Pw =

αR2. O który
 360 2 
z tych wzorów pytasz? Domyślam się , że o drugi, ale potwierdź. α − miara kąta środkowego
23 cze 19:28
Leszek: tak o ten drugi emotka myślałem czy nie ma wzoru z zastosowaniem funkcji trygonometrycznych, ale jak widze nie ma, dzięki za pomoc
23 cze 20:52
AS: Wzór poprawnie wyliczony. Z punktem 2) proszę sobie samemu radzić. Nie bardzo wiem co z tym fantem począć − a nie chcę wprowadzać w błąd.
24 cze 06:02
Mariusz: rysunekrRp do ASA czy nie jest tak może Asie ta, że pole części szarej jest równe
1 1 1 1 

αR2

αr2

α(R−r)2 =

α(2Rr−2r2)=α*r*(R−r)
2 2 2 2 
Pytam tak z ciekawości, bo nie bardzo rozumiem dlaczego dałeś
1 

α(R2−r2)
2 
24 cze 08:32
AS: Do Mariusza. Masz zupełną rację − ja dobrze nie przypatrzyłem się rysunkowi i przyjąłem ścianki skośnie ustawione zgodnie z promieniami. Twoje wyliczenie jest poprawne. Szukane pole będzie miało postać S = π(R2 − r2) − 2*r*p*(R − r)/R Jak to dobrze że są cenzorzy.
24 cze 09:57
AS: Oczywiście,że chochlik znów urzęduje Szukane pole będzie miało postać S = π*(R2 − r2) − 4*r*p*(R − r)/R
24 cze 10:14
Mariusz: Do ASA a mógłbyś mi jeszcze powiedzieć dlaczego α=p/Remotka
24 cze 14:16
zenek135: Trochę się pogubiłem Wiem że π*(R2 − r2) to jest pole pierścienia, jeżeli tak to 4*r*p(R − r)/R to jest pole tej przerwy tylko nie wiem jak ta przerwa jest policzona, więc prosił bym jeszcze o wytłumaczenie. Jeżeli to jest dobrze policzone to teraz trzeba podstawić ten wzór do nierówności w punkcie drugim:
F 

<k
 4*r*p*(R − r) 
π*(R2 − r2) −

R 

po uwolnieniu od niewymierności i przeniesieniu wszystkiego na lewą stronę mamy:
 4*r2*p F 
π*R2−π*r2−4*r*p+

>0
 R k 
Następnie mnożę obie strony przez R aby pozbyć się go z mianownika i mam:
 F 
π*R3−(π*r2+4*r*p+

)*R+4*r2*p>0
 k 
wyznaczając dla jakich wartości R prawdziwa jest nierówność stopnia trzeciego rozwiążemy punkt 2) Z tym też sobie raczej nie poradze Jeszcze jeśli chodzi o pole... ja też na coś wpadłem. Za chwilę napiszę co wymóżdżyłem.
24 cze 14:35
AS: Przyjąłem że p to jest łuk odpowiadający szparze. p/(2*π*R) określa jaka część zewnętrznego okręgu przypada na łuk. Taka sama część przypadnie na kąt środkowy α = p/(2*π*R)*2*π = p/R
24 cze 15:20
Mariusz: chyba ten wzór końcowy nie jest do końca dobrze wyprowadzony , musze pomyśleć emotka
24 cze 15:25
zenek135: Więc tak: korzystam ze wzoru na odcinek koła
 1 
S =

*r2(α−sinα)
 2 
wprowadzam brakujące oznaczenia: http://img41.imageshack.us/img41/7162/pole4.png zastępuje brakujące oznaczenia
0,5*p 1 p 

= sin(

*β) ⇒ β = 2*arcsin(

)
R 2 2*R 
0,5*p 1 p 

= sin(

*α) ⇒ α = 2*arcsin(

)
r 2 2*r 
Podwojona różnica pola większego i mniejszego odcinka koła:
 1 p p 
S = 2*(SR − Sr)=2*(

*R2*(2*arcsin(

)−sin(2*arcsin(

)))−
 2 2*R 2*R 
 1 p p 

*r2*(2*arcsin(

)−sin(2*arcsin(

)))
 2 2*r 2*r 
A teraz pozostaje taki sam problem jak poprzednio:
F p p 

<(R2*(2*arcsin(

)−sin(2*arcsin(

)))−r2*(2*arcsi
k 2*R 2*R 
 p p 
n(

)−sin(2*arcsin(

)))
 2*r 2*r 
Również nie wiem jak sprawdzić dla jakich wartości R prawdziwa jest nierównośćemotka
24 cze 15:27
zenek135: Ale p to nie może być łuk odpowiadający szparze, bo przy większych wielkościach p różnica między długością cięciwy a łukiem będzie spora...
24 cze 15:31
Mariusz: mi tez sie tak wydaje. Musze wykombinowac jak się pozbyć α z tego mojego wzoruemotka
24 cze 15:37
Bogdan: Powiedzcie proszę, w jakim programie sporządzacie takie zgrabne rysunki z oznaczeniami.
24 cze 15:48
AS: rysunekTo pozostaje tylko: sin(α) = (p/2)/r = p/(2*r) [1] Pole odcinka (wewnętrznego) Pow = 1/2*r2*(2*α) − 1/2*r2*sin(2*α) = r2*α − 1/2*r2*2*sin(α)*cos(α) Pow = r2*α − r2*sin(α)*cos(α) [2] Wyliczam cos(α) z wzoru jedynkowego cos(α) = 1 − p2/(4*r2) = 1/(2*r)*4*r2 − p2 [3] [3] i [1] wstawiam do [2] Pow = r2*α − r2*p/(2*r)*1/(2*r)*4*r2 − p2 Pow = r2*α − p/4*4*r2 − p2 Analogicznie postąpić z odcinkiem zewnętrznym sin(β) = p/(2*R) Poz = R2*β − p/4*4*R2 − p2 Kąty α i β odczytać z tablic bądź skorzystać z przybliżenia (dla niewielkich kątów) sin(x) = x − x3/6
24 cze 16:07
zenek135: Ja swoje rysunki robię w programie AutoCAD.
24 cze 19:27
zenek135: Kąt α może sięgać nawet 45o (900 wg moich oznaczeń) czy takie kąty można jeszcze uznać jako niewielkie?
25 cze 09:17
zenek135: Kontynuując myśl rozpoczętą przez Bogdana: p/2
 1 p 
R2−x2dx =

*p*R214*p2 + R2*arcsin(

)
 4 2*R 
0 Więc pole:
 π p 
S=

(D2−d2)−pR214p2+R2arcsin(

)+
 4 2R 
 p 
+pr214p2+r2arcsin(

)
 2r 
Zostaje jeszcze podstawić do punktu 2) Pole S potraktuję jako funkcję S(R)
 F F 
2)

<k ⇒ S(R)−

>0
 S(R) k 
 p 
Tu również pojawia się ten koszmarny arcsin(

)
 2R 
Powiedzcie mi czy można rozstrzygnąć dla jakich wartości R funkcja jest dodatnia np badając przebieg zmienności funkcji?
25 cze 10:18