Wyprowadź wzór na pole powierzchni figury płaskiej...
zenek135:
Witam
Mam problem z prostym − na pierwszy rzut oka − zadankiem.
Zadanie składa się z dwóch części.
1) Wyprowadź wzór na przedstawione niżej − zakreskowane pole powierzchni, używając symboli:
D − średnica zewnętrzna (lub R − większy promień)
d − średnica wewnętrzna (lub r − mniejszy promień)
p − wielkość przerwy
P − pole powierzchni
Tu znajduje się rysunek pola:
http://img10.imageshack.us/img10/6897/pole3.png
Właściwy problem pojawia się w części drugiej:
2) Używając wyprowadzonego wcześniej wzoru, sprawdź dla jakich wartości D spełniona jest
nierówność:
F / P < k
Byłbym wdzięczny za pomoc.
17 cze 07:19
imię lub nick.: ↑
ciekawe zadanie. przyznacie...
23 cze 14:30
zenek135:
Dla mnie to zadanie okazało się za ciekawe.
Jest to część większego projektu z podstaw konstrukcji maszyn.
Jeśli nie uda mi się tego rozwikłać to projekt najprawdopodobniej nie zostanie skończony.
Bardzo dużo czasu i wysiłku włożyłem już w ten projekt, więc bardzo mi zależy na rozwiązaniu.
23 cze 17:46
Jakub: Piszesz "Właściwy problem pojawia się w części drugiej" tzn. masz już ten wzór na pole
powierzchni czy nie?
Jeśli chodzi o 2) to co oznaczają litery F i k. Z twojego postu to nie wynika, a z konstrukcji
maszyn to raczej wielu specjalistów tu nie ma.
Zadanie faktycznie ciekawe.
23 cze 17:53
AS: Przysyłam wstępne rozwiązanie − prawdopodobnie ulegnie ono zmianie.
Nie sprawdziłem do końca.
s = p/obwód zewnętrzny = p/(2*π*R) − jest to część obwodu zewn. jaki przypadnie na przerwę.
Taka sama część przypadnie na kąt środkowy odpowiadający szparze
α = s*(2*π) = p/R kąt wyrażony w radianach
Pole pierścienia pełnego
P1 = π*(R2 − r2)
Pole jednej szpary
P2 = 1/2*R2*α − 1/2*r2*α = 1/2*α*(R2 − r2) = 1/2*p/R*(R2 −r2)
Szukane Pole
S = P1 − 2*P2 = π*(R2 − r2) − 2*1/2*p/R*(R2 − r2)
S = (R2 − r2)*(π − p/R)
Tak na słowo honoru, na razie nie mam pełnej pewności co do poprawności.
W każdym razie na razie błędu nie dostrzegam.
W drugiej części co oznacza F i k?
23 cze 18:12
zenek135: Celowo sformułowałem zadanie tak aby matematycy nie znający się na konstrukcji maszyn nie
musieli się nimi zajmować, dlatego nie wspominałem o zbędnych szczegółach.
Tak więc:
F − działająca siła (ściskająca detal o podanym przekroju)
k − parametr określający wytrzymałość stali na ściskanie
Traktujcie je jako wielkości dane, przemieszczając je w równaniu wedle potrzeby.
Nie mogę podać konkretnych wartości ponieważ nie są to stałe (będę musiał zmieniać te parametry
wedle potrzeby)
23 cze 18:26
Bogdan:

A = (0, 0), B = (
P2, 0)
Równanie okręgu o promieniu R: x
2 + y
2 = R
2 ⇒ y =
√R2 − x2 dla x ∊ <0, R>,
Równanie okręgu o promieniu r: x
2 + y
2 = r
2 ⇒ y =
√r2 − x2 dla x ∊ <0, r>
Zastosujemy rachunek całkowy.
P/2
Pole części zakreskowanej: P = ∫ (
√R2 − x2 −
√r2 − x2 ) dx
0
Uwaga: ∫
√a2 − x2 dx =
12arcsin
x|a| +
12x
√a2 − x2 + C
23 cze 18:53
Bogdan:
Coś niewyraźnie wyszły ułamki i jest nieścisłość w ostatnim zapisie.. Poprawiam:
| | 1 | | x | | x | |
∫ √a2 − x2 dx = |
| a2 arcsin |
| + |
| √a2 − x2 + C |
| | 2 | | |a| | | 2 | |
23 cze 18:57
Leszek: Bogdanie a jeżeli mamy pole wycinka koła πR
2*α to da się zamienić ten wzór na wzór z funkcją
trygonometryczną

na z sinusem kąta α
23 cze 19:13
Bogdan:
Leszku, pole wycinka koła przy zastosowaniu miary stopniowej kąta wyraża się wzorem:
| | α | | 1 | |
Pw = |
| πR2, a przy zastosowaniu miary łukowej: Pw = |
| αR2. O który |
| | 360 | | 2 | |
z tych wzorów pytasz? Domyślam się , że o drugi, ale potwierdź.
α − miara kąta środkowego
23 cze 19:28
Leszek: tak o ten drugi

myślałem czy nie ma wzoru z zastosowaniem funkcji trygonometrycznych, ale
jak widze nie ma, dzięki za pomoc
23 cze 20:52
AS: Wzór poprawnie wyliczony.
Z punktem 2) proszę sobie samemu radzić.
Nie bardzo wiem co z tym fantem począć − a nie chcę wprowadzać w błąd.
24 cze 06:02
Mariusz:

rRp
do ASA
czy nie jest tak może Asie ta, że pole części szarej jest równe
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| αR2− |
| αr2− |
| α(R−r)2 = |
| α(2Rr−2r 2)=α*r*(R−r)
|
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Pytam tak z ciekawości, bo nie bardzo rozumiem dlaczego dałeś
| 1 | |
| α(R 2−r 2) |
| 2 | |
24 cze 08:32
AS: Do Mariusza.
Masz zupełną rację − ja dobrze nie przypatrzyłem się rysunkowi
i przyjąłem ścianki skośnie ustawione zgodnie z promieniami.
Twoje wyliczenie jest poprawne.
Szukane pole będzie miało postać
S = π(R2 − r2) − 2*r*p*(R − r)/R
Jak to dobrze że są cenzorzy.
24 cze 09:57
AS: Oczywiście,że chochlik znów urzęduje
Szukane pole będzie miało postać
S = π*(R2 − r2) − 4*r*p*(R − r)/R
24 cze 10:14
Mariusz: Do ASA
a mógłbyś mi jeszcze powiedzieć dlaczego α=p/R

24 cze 14:16
zenek135:
Trochę się pogubiłem
Wiem że π*(R
2 − r
2) to jest pole pierścienia, jeżeli tak to 4*r*p(R − r)/R to jest pole
tej przerwy tylko nie wiem jak ta przerwa jest policzona, więc prosił bym jeszcze o
wytłumaczenie.
Jeżeli to jest dobrze policzone to teraz trzeba podstawić ten wzór do nierówności w punkcie
drugim:
| F | |
| <k |
| | 4*r*p*(R − r) | | π*(R2 − r2) − |
| | | | R | |
| |
po uwolnieniu od niewymierności i przeniesieniu wszystkiego na lewą stronę mamy:
| | 4*r2*p | | F | |
π*R2−π*r2−4*r*p+ |
| − |
| >0 |
| | R | | k | |
Następnie mnożę obie strony przez R aby pozbyć się go z mianownika i mam:
| | F | |
π*R3−(π*r2+4*r*p+ |
| )*R+4*r2*p>0 |
| | k | |
wyznaczając dla jakich wartości R prawdziwa jest nierówność stopnia trzeciego rozwiążemy punkt
2)
Z tym też sobie raczej nie poradze
Jeszcze jeśli chodzi o pole... ja też na coś wpadłem.
Za chwilę napiszę co wymóżdżyłem.
24 cze 14:35
AS: Przyjąłem że p to jest łuk odpowiadający szparze.
p/(2*π*R) określa jaka część zewnętrznego okręgu
przypada na łuk.
Taka sama część przypadnie na kąt środkowy
α = p/(2*π*R)*2*π = p/R
24 cze 15:20
Mariusz: chyba ten wzór końcowy nie jest do końca dobrze wyprowadzony , musze pomyśleć
24 cze 15:25
zenek135: Więc tak:
korzystam ze wzoru na odcinek koła
wprowadzam brakujące oznaczenia:
http://img41.imageshack.us/img41/7162/pole4.png
zastępuje brakujące oznaczenia
| 0,5*p | | 1 | | p | |
| = sin( |
| *β) ⇒ β = 2*arcsin( |
| ) |
| R | | 2 | | 2*R | |
| 0,5*p | | 1 | | p | |
| = sin( |
| *α) ⇒ α = 2*arcsin( |
| ) |
| r | | 2 | | 2*r | |
Podwojona różnica pola większego i mniejszego odcinka koła:
| | 1 | | p | | p | |
S = 2*(SR − Sr)=2*( |
| *R2*(2*arcsin( |
| )−sin(2*arcsin( |
| )))− |
| | 2 | | 2*R | | 2*R | |
| | 1 | | p | | p | |
− |
| *r2*(2*arcsin( |
| )−sin(2*arcsin( |
| ))) |
| | 2 | | 2*r | | 2*r | |
A teraz pozostaje taki sam problem jak poprzednio:
| F | | p | | p | |
| <(R2*(2*arcsin( |
| )−sin(2*arcsin( |
| )))−r2*(2*arcsi |
| k | | 2*R | | 2*R | |
| | p | | p | |
n( |
| )−sin(2*arcsin( |
| ))) |
| | 2*r | | 2*r | |
Również nie wiem jak sprawdzić dla jakich wartości R prawdziwa jest nierówność
24 cze 15:27
zenek135:
Ale p to nie może być łuk odpowiadający szparze, bo przy większych wielkościach p różnica
między długością cięciwy a łukiem będzie spora...
24 cze 15:31
Mariusz: mi tez sie tak wydaje. Musze wykombinowac jak się pozbyć α z tego mojego wzoru
24 cze 15:37
Bogdan:
Powiedzcie proszę, w jakim programie sporządzacie takie zgrabne rysunki z oznaczeniami.
24 cze 15:48
AS:

To pozostaje tylko:
sin(α) = (p/2)/r = p/(2*r) [1]
Pole odcinka (wewnętrznego)
Pow = 1/2*r
2*(2*α) − 1/2*r
2*sin(2*α) = r
2*α − 1/2*r
2*2*sin(α)*cos(α)
Pow = r
2*α − r
2*sin(α)*cos(α) [2]
Wyliczam cos(α) z wzoru jedynkowego
cos(α) =
√1 − p2/(4*r2) = 1/(2*r)*
√4*r2 − p2 [3]
[3] i [1] wstawiam do [2]
Pow = r
2*α − r
2*p/(2*r)*1/(2*r)*
√4*r2 − p2
Pow = r
2*α − p/4*
√4*r2 − p2
Analogicznie postąpić z odcinkiem zewnętrznym
sin(β) = p/(2*R)
Poz = R
2*β − p/4*
√4*R2 − p2
Kąty α i β odczytać z tablic bądź skorzystać z przybliżenia (dla niewielkich kątów)
sin(x) = x − x
3/6
24 cze 16:07
zenek135:
Ja swoje rysunki robię w programie AutoCAD.
24 cze 19:27
zenek135:
Kąt α może sięgać nawet 45o (900 wg moich oznaczeń) czy takie kąty można jeszcze uznać
jako niewielkie?
25 cze 09:17
zenek135: Kontynuując myśl rozpoczętą przez Bogdana:
p/2
| | 1 | | p | |
∫√R2−x2dx = |
| *p*√R2−14*p2 + R2*arcsin( |
| ) |
| | 4 | | 2*R | |
0
Więc pole:
| | π | | p | |
S= |
| (D2−d2)−p√R2−14p2+R2arcsin( |
| )+ |
| | 4 | | 2R | |
| | p | |
+p√r2−14p2+r2arcsin( |
| ) |
| | 2r | |
Zostaje jeszcze podstawić do punktu 2)
Pole S potraktuję jako funkcję S(R)
| | F | | F | |
2) |
| <k ⇒ S(R)− |
| >0 |
| | S(R) | | k | |
| | p | |
Tu również pojawia się ten koszmarny arcsin( |
| ) |
| | 2R | |
Powiedzcie mi czy można rozstrzygnąć dla jakich wartości R funkcja jest dodatnia np badając
przebieg zmienności funkcji?
25 cze 10:18