funkcje
łobo: Dany jest odcinek o końcach A = (1, 2), B = (−1, −4). Funkcja f przyporządkowuje odciętej
dowolnego punktu P należącego do odcinka AB odległość |PR|, gdzie R = (0, 1). Wyznacz wzór,
zbiór wartości i wartość najmniejszą funkcji f.
Nie wiem jak zrobić to zadanie, ponieważ nie do końca rozumiem treść zadania. Wiem na pewno, że
trzeba wyznaczyć wzór zawierającej się w prostej AB (y = 3x − 1), punkt P(x,y) podać jako P(x,
3x − 1) i dalej nie wiem co mam z tym zrobić.
3 lut 03:48
MQ: Potem liczysz |PR|:
|PR|=((x−0)2+(y−1)2)12
Za y podstawiasz 3x−1 i już masz wszystko.
3 lut 10:51
łobo: dzięki wielkie
3 lut 14:07