oblicz granice
as:
prosilbym jedynie o sprawdzenie czy rozwiazanie to 0.
skorzystalem z de'hospitala i doprowadzilem granice do postaci
| | sin2x | | sinx | | sinx | |
lim(x→∞) |
| = lim(x→∞)sinx* |
| a w tym sinx jest ograniczony, |
| dazy |
| | x | | x | | x | |
do 0 wiec z tego wynika ze calosc rowniez dazy do 0, tak?
3 lut 00:41
Godzio:
Na jakiej podstawie skorzystałeś z reguły De l'Hospitala ?
3 lut 00:44
as: sry. pomylilem sie przy wpisywaniu do czego dazy x. powinno byc x→0
przepraszam.
3 lut 00:47
Godzio:
1. Ile jest (ctgx)' ?
| | sinx | |
2, limx→0 |
| = 1, a nie 0 ! |
| | x | |
Popraw
3 lut 00:49
as: dobra. namieszalem troche sam u siebie w notatkach, ale juz policzylem wszystko tak jak trzeba
i po tym pierwszym de'hospitalu skorzystalem z niego jeszcze raz i wyszla mi −lim(x→∞)sin2x a
to napewno dazy do 0.
3 lut 00:51
as: dzieki za pomoc.
3 lut 00:53
Godzio:
Ciągle piszesz x →
∞ 
Nie trzeba było 2 raz z tej reguły korzystać, wystarczy zauważyć, że lim
x→0sinx = 0 więc
| | sinx | |
limx→0[(−sinx) * |
| ] = − 0 * 1 = 0 |
| | x | |
3 lut 00:53
as: ok. dzieki i jeszcze raz przepraszam za ta
∞. jakos automatycznie ja tam wstawiam
3 lut 00:57