| tg2√x − tg2√x0 | ||
limx→x0 | = | |
| x − x0 |
| |||||||||||||||||
= limx→x0 | = | ||||||||||||||||
| x − x0 |
| sin√x | sin√x0 | ||
+ | = | ||
| cos√x | cos√x0 |
| sin√xcos√x0 + sin√x0cos√x | |
= | |
| cos√xcos√x0 |
| sin(√x + √x0) | ||
= | ||
| cos√xcos√x0 |
| sin√x | sin√x0 | sin(√x − √x0) | |||
− | = | ||||
| cos√x | cos√x0 | cos√xcos√x0 |
| sin(√x + √x0) | sin(√x − √x0) | ||
Licznik: | |||
| cos√xcos√x0 | cos√xcos√x0 |
| sinx | ||
Skorzystajmy teraz z faktu, że limx→0 | = 1 zatem mamy, że: | |
| x |
| sin(√x + √x0) | ||
limx→x0 | = 1 | |
| √x − √x0 |
| sin(2√x0) | 2sin√x0cos√x0 | ||
= | = | ||
| cos4√x0 * 2√x0 | cos4√x0 * 2√x0 |
| tg√x0 | ||
= | ||
| √x0cos2√x0 |