trudne.
arletka17: Oblicz pole powierzchni calkowitej ostroslupa praawidlowego czworakatnego,ktòrego wysokosc ma
dlugosc 8,5 cm a krawedz podstawy 12cm.
a=12cm
h=8,5 cm
Pc=?
Pp=a*a=144
Pb=4*1/2*a .......i co dalej?
PROSZE O POMOC.
3 lut 00:04
martan: musisz obliczyc wysokosc trojkata ktory jest sciana boczna.
znajdziesz ja obliczajac z twierdzenia pitagorasa przeciwprostokatna trojkata prostokatnego
ktorego przyptostokatna jest wysokoscia ostroslupa i polowa boku podstawy (ktora zawiera sie
wewnatrz tej ppodstawy). mam nadzieje ze to potrafisz zaznaczyc na rysunku, bedzie Ci to
lepiej zobaczyc. powodzenia
3 lut 00:27
3 lut 00:29
arletka17: Pp=144
h
2=6
2+8,5
2
h
2=36+72,25
h
2=108,25
h=pierwiastek z 108,25
Psb=1/2*ah=1/2*12*pierwiastek z 108,25=6pierwiastek z 108,25
Pc=Pp+4*Psb=144+24pierwiastek z 108,25 cm
2
CZY TO JEST DOBRZE

?
3 lut 00:33
arletka17: !hallo martan

hallo ogipierogi! czy mozecie moje rozwiazanie sprawdzic prosze?..
3 lut 00:35
martan: tak
3 lut 00:36
arletka17: DZIEKI

!
3 lut 00:55